Kevin De Bruyne als eerste Belg ooit genomineerd voor UEFA Speler van het Jaar

Kevin De Bruyne is een van de drie finalisten voor de prijs van UEFA Speler van het Jaar. Het is de eerste keer ooit dat een Belg bij de laatste drie genomineerden zit. De Bruyne neemt het op tegen Bayern-spelers Manuel Neuer en Robert Lewandowski.

De UEFA Speler van het Jaar is een van de meest prestigieuze individuele prijzen in het voetbal. De trofee bestaat nog maar sinds 2011, maar heeft met Cristiano Ronaldo (3 keer), Lionel Messi (2 keer), Andrés Iniesta, Franck Ribéry, Luka Modrić en Virgil van Dijk al heel wat mooie namen op de erelijst staan.

De Bruyne en Hazard

De trofee bekroont naar eigen zeggen “de beste speler, ongeacht zijn nationaliteit, die speelde voor een voetbalclub op het grondgebied van een bij de UEFA aangesloten bond tijdens het voorgaande seizoen”. Er wordt gestemd door 55 journalisten en de 80 coaches van de ploegen die de poulefases van de Champions League en Europa League bereiken.

Het is voor Kevin De Bruyne de tweede keer dat hij in de top tien zal eindigen. In 2017-2018 werd hij al eens zevende. De enige andere Belg die al in de top tien stond is Eden Hazard. Hij deed dat al drie keer met een zesde plaats als beste prestatie.

Concurrentie van Neuer en Lewandowski

Kevin De Bruyne heeft een uitzonderlijk goed seizoen achter de rug. In de Premier League scoorde hij dertien doelpunten en gaf hij twintig assists, een record. Dat leverde hem in Engeland ook de trofee PFA Player of the Year op.

Toch lijkt de kans dat hij uitgeroepen wordt tot UEFA Speler van het Jaar eerder klein. FC Bayern München kende namelijk een uitzonderlijk goed jaar en won zowel de titel, de beker als de Champions League. Die prijzen dankt het in grote mate aan zijn uitstekende doelman Manuel Neuer en nog meer aan doelpuntenmachine Robert Lewandowski. Op 1 oktober weten we wie er wint.

De voorlopige top 10

  1. Lionel Messi (Barcelona)
  2. Neymar (PSG)
  3. Thomas Müller (Bayern)
  4. Kylian Mbappé (PSG)
  5. Thiago Alcantara (Bayern)
  6. Joshua Kimmich (Bayern)
  7. Cristiano Ronaldo (Juventus)
Meer
Lees meer...