Rokers, hou jullie klaar: het zal nog duurder en moeilijker worden

WH

We doen het niet goed op vlak van tabaksdoden (zie grafiek hierboven). Maar het rookverbod in de horeca heeft spectaculaire resultaten opgeleverd: het aantal vroeggeboortes en ziekenhuisopnames voor kinderastma is met 10 procent gedaald. In de Kamer geeft Laurette Onkelinx (PS) toe dat deze regering niet verder wilde gaan in de strijd tegen tabak. Maar rokers, hou jullie vast aan de takken van de bomen: de nieuwe regering zal dat hoogstwaarschijnlijk wel doen. Een blik op de financiële plannen wijst op nog meer maatregelen tegen roken.

Niet dat alle partijen nu plots in hun programma’s voor de verkiezingen staan roepen dat ze keihard de strijd met de sigaret aangaan. Maar een goede verstaander heeft tegenwoordig veel aan de becijferde programma’s die CD&V, sp.a en Open Vld al presenteerden.

Betalen, betalen

CD&V was het meest expliciet: zij voorzien zelfs 300 miljoen per jaar extra inkomsten uit de post ’tabak’: dat betekent een verhoging van de prijs, waar in ons land sowieso nog wat marge op zit ten opzichte van onze buurlanden. Maar ook sp.a stelt nieuwe belastingen in het vooruitzicht. Daar zit tabak niet expliciet bij, maar zoals Onkelinx al aangaf: zij wilde met haar PS verder gaan. Zeker roltabak is nog relatief goedkoop in ons land. 

Bovendien heeft de overheid, los van de gezondheidsvraag, nog een goede reden om tabak te belasten. Het is namelijk zo dat rokers toch bereid zijn om die stijgingen te slikken: ze hebben hun sigaret nodig. Daarom dat het een relatief ‘makkelijke’ post is om de taksen op te verhogen.

Passief roken aan banden

Maar er is meer: de resultaten van het nieuw onderzoek, vandaag in De Standaard, tonen dat een doorgedreven antirookbeleid spectaculaire resultaten oplevert. Zes onderzoekers, van onder meer de universiteiten van Hasselt en Leuven, brachten de gegevens van 2,5 miljoen geboorten en een kwart miljoen astmapatiënten (kinderen) samen.

Kinderen zijn volgens de onderzoekers goed voor een kwart van de doden door roken, en meer dan de helft van de verloren gezonde jaren. En dat allemaal door passief roken. Jaarlijks sterven meer dan 160.000 kinderen door gedwongen blootstelling aan tabaksrook. Dat is niet veel in vergelijking met de 5,7 miljoen die stierven doordat ze zelf rookten, maar toch nog steeds een gigantisch aantal. Probeer u even voor te stellen wat dat plaatje, zowel de 5,7 miljoen als de 160.000 doden, aan medische kosten heeft meegebracht. Als we door het rookverbod die 160.000 meteen met 10 procent laten dalen, daalt de kost voor onze gezondheidszorg ook spectaculair.

Kosten sociale zekerheid

En dan komt de kat op de koord: de volgende regering, of het nu sp.a, CD&V of Open Vld is, wil hoe dan ook stevig gaan besparen op de sociale zekerheid, en zeker in de gezondheidszorg. De uitgaven, die nu nog elk jaar stevig stijgen, moeten minstens in hun groei afgeremd. Los van alle rationalisering en misbruik aanpakken, is die gezondheid bij de bron aanpakken natuurlijk de simpelste maatregel. De spectaculaire resultaten van deze studie zullen iedereen aanmoedigen om daarop door te gaan.

Verbod op roken bij kinderen?

De Vlaamse Liga Tegen Kanker laat er alvast geen onduidelijkheid over. Zij pleiten ervoor om kinderen ook thuis en in de wagen te beschermen tegen tabaksrook. Uit cijfers van 2008 bleek dat 116.000 Vlaamse kinderen elke dag in de rook zitten. 

Meer
Lees meer...