Toen waren ze nog met twee: Ron DeSantis’ campagne is over nog voor ze goed begon

Ron DeSantis’ terugtrekking en zijn steunbetuiging aan Trump zijn een duidelijk teken van de diepe verdeeldheid binnen de Republikeinse Partij. Zijn vertrek benadrukt de uitdagingen waarvoor de partij staat bij het verenigen van haar verschillende facties.

Waarom is dit belangrijk?

DeSantis, ooit gezien als de belichaming van een nieuwe conservatieve beweging, heeft met deze stap niet alleen zijn eigen politieke ambities onderstreept, maar ook de blijvende invloed van Trump binnen de Republikeinse Partij benadrukt.


In het nieuws. Ron DeSantis, gouverneur van Florida, heeft zijn presidentscampagne gestaakt en zijn steun uitgesproken voor voormalig president Donald Trump.

  • Deze ontwikkeling volgt op een teleurstellend resultaat in de Iowa caucuses. Daar slaagde DeSantis er ondanks een tweede plaats niet in een enkele county te winnen.
  • De strijd om de Republikeinse nominatie is nu teruggebracht tot een tweestrijd tussen Trump en voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley.

Zoom in. DeSantis lanceerde zijn campagne in mei 2023 via een problematische Twitter Spaces-sessie met Elon Musk.

  • Er was sprake van een beloofde $200 miljoen campagnebudget van het Never Back Down super PAC. Maar de campagne werd geplaagd door interne conflicten en strategische missers.
  • Al vroeg in de zomer werd duidelijk dat de campagne van de overhypete DeSantis niet enkel geld bloedde ook; zijn achterstand op favoriet Donald Trump breidde steeds verder uit, eerder dan dat de gouverneur van Florida een werkelijk gevaar voor de voormalige president vormde.
  • DeSantis’ aanpak om zich op de conservatieve en evangelische basis in Iowa te richten, leverde een achterstand van 30 punten op ten opzichte van Trump.

Zoom out. De campagne werd gekenmerkt door voortdurende berichtgeving over interne conflicten en personeelswisselingen.

  • De inherente tegenstrijdigheden van DeSantis’ campagne, die probeerde Trump aan te vallen zonder Trumps aanhang van zich te vervreemden, bleken onoverkomelijk.
  • Ondanks zijn kritiek op Trump, beloofde DeSantis de Republikeinse genomineerde te ondersteunen in zijn concessietoespraak.
  • DeSantis leek in opmerkingen vorige week nog te erkennen dat loyaliteit aan Trump het organiserende principe van de Republikeinse Partij blijft: “Je kunt de meest waardeloze Republikein in Amerika zijn. Als je de ring kust, zal Trump zeggen dat je geweldig bent.”
Meer
Lees meer...