Ronde van Frankrijk: Jasper Philipsen pakte zijn tweede ritzege; Van Aert weer tweede

Jasper Philipsen (Alpecin-Deceunick) heeft zijn tweede ritzege in deze Ronde van Frankrijk te pakken. Na een dollemansrit met voortdurend veranderende koerssituaties bleek hij de snelste in een massasprint in Pau. Wout van Aert (Team Visma | Lease a Bike) werd weer tweede.

Met morgen en overmorgen twee zware bergritten op het programma had iedereen deze ochtend een overgangsetappe verwacht met kansen voor vluchters. Die probeerden het ook in de 165 kilometer lange rit tussen Agen en Pau. Al snel reed een zeer grote, maar ook iets te sterke groep weg. Vooral de aanwezigheid van de goed geplaatste Adam Yates (UAE Team Emirates) zorgde voor onrust.

Gevaar voor waaiers

Heel de dag was er ook voortdurend gevaar voor waaiers, waardoor het tempo in het peloton meermaals werd opgetrokken. Even leek Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) daardoor verrast, maar de jonge Belg zette de scheve situatie snel recht.

Uiteindelijk zouden van de grote groep vluchters Michael Kwiatkowski (INEOS Grenadiers), Julien Bernard (Lidl-Trek), Romain Grégoire (Groupama-FDJ) en Magnus Cort (Uno-X Mobility) het langst voorop blijven. Maar een nieuwe waaierpoging zorgde ervoor dat zij werden ingelopen. Het laatste wedstrijduur zagen we nog enkele nieuwe pogingen – waaronder een uitval van Brent Van Moer en Jasper Stuyven – maar niemand raakte weg.

Massasprint

Zo kregen we toch een nieuwe massasprint. Intermarché-Wanty leek alles te controleren voor groene trui Biniam Girmay, maar een valpartij van Maxim Van Gils en Amaury Capiot ontregelde alles. Zo kwam Christophe Laporte ineens vroeg op kop met in zijn wiel Wout van Aert. Die moest daardoor iets te vroeg aangaan en had op het eind geen kracht meer over als Jasper Philipsen zelf aanging. Philipsen pakt zo zijn tweede ritzege deze Tour, voor Van Aert en Pascal Ackermann. Girmay werd derde en blijft zo in het groen, met een voorsprong van 75 punten op Philipsen.

Bovenin het klassement blijven Tadej Pogacar, Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard op de podiumplaatsen staan. Achter hen verliezen we met de geblesseerde Primoz Roglic en de zieke Juan Ayusu wel twee andere klassementsrenners. Zij gaven beiden op.

Meer
Lees meer...