Ronde van Frankrijk: Jasper Philipsen pakte eerste ritzege

Jasper Philipsen heeft België een tweede ritzege bezorgd in de Ronde van Frankrijk. De snelle man van Alpecin-Deceunick werd perfect afgezet door zijn ploeg en won de sprint voor groene trui Biniam Girmay na een geschiedenisloze rit.

Het was tot nu toe nog niet de Tour van Jasper Philipsen. Nadat hij vorig jaar vier ritten won en de groene trui wilde het dit jaar nog niet lukken in de massasprints. Hij kwam al eens ten val, werd eens gedeclasseerd en eindigde twee keer tweede. Maar aan het begin van de tweede Tourweek is het dan toch eindelijk raak voor Jasper Philipsen.

Geschiedenisloze rit

De rit naar Saint-Amand-Montrond leverde elf jaar geleden spektakel op dankzij waaiers. Dit jaar zat dat er jammer genoeg niet in, want de wind was niet sterk genoeg.

We kregen dus een geschiedenisloze rit, met enkel een kleine vluchtpoging van twee Belgen. Kobe Goossens (Intermarché – Wanty) en Harm Vanhoucke (Lotto Dstny) raakten echter nooit ver weg, mede door een Franse tegenprik uit het peloton. Goossens zou wel de prijs van de strijdlust krijgen.

Perfect werk van Alpecin-Deceunick

De voorspelde massasprint kwam er dus. En daarin kreeg Alpecin-Deceunick zijn trein eindelijk mooi op de rails. Robbe Gys trok eerst fors door, waarna Mathieu van der Poel Jasper Philipsen perfect lanceerde. Hij haalde het uiteindelijk vlot voor Biniam Girmay (Intermarché – Wanty) en Pascal Ackerman (Israel – Premier Tech). Wouter van Aert (Team Visma | Lease a Bike) werd vierde.

De klassementsrenners kwamen allemaal samen binnen, waardoor Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) in de gele trui blijft. Dankzij zijn ritzege en punten van de tussensprint nadert Philipsen tot op 73 punten van Girmay in het klassement om de groene trui.

Meer
Lees meer...