Rusland legt Google een boete van 381 miljoen euro op voor tonen van “illegale inhoud”

Een rechtbank in Moskou heeft Google een boete van zo’n 381 miljoen euro opgelegd, omdat het bedrijf herhaaldelijk heeft nagelaten “illegale” inhoud van YouTube te verwijderen. Het is het resultaat van een in maart aangespannen rechtszaak door het Russische Roskomnadzor, de dienst die verantwoordelijk is voor het monitoren van de media in het land.

De Russische mediawaakhond zei in een verklaring dat het videoplatform van Google de toegang tot verboden inhoud niet voldoende heeft beperkt. Hierdoor zouden de strijdkrachten van het land in diskrediet worden gebracht, wordt extremisme en terrorisme gepromoot en worden minderjarige opgeroepen deel te nemen aan ongeoorloofde protesten, aldus de overheidsdienst.

Het videoplatform zou zich daarnaast schuldig hebben gemaakt aan het schaamteloos promoten van misinformatie. “Het Amerikaanse videoplatform van Google maakt openlijk de verspreiding van valse inhoud mogelijk, die onnauwkeurige informatie bevat over het verloop van de ‘speciale militaire operatie’ in Oekraïne”, aldus Roskomnadzor in een verklaring.

Voor het herhaaldelijk niet verwijderen van de verboden inhoud heeft een rechtbank in Moskou nu besloten om Google een miljoenenboete op te leggen. Het is echter niet duidelijk of de Amerikanen het boetebedrag ook daadwerkelijk (deels) gaan betalen. De Russische tak van het technologiebedrijf is momenteel namelijk van plan om het faillissement aan te vragen, nadat de autoriteiten in mei beslag hebben gelegd op de rekening van het bedrijf.

Gecoördineerde beïnvloedingscampagne en extremistische activiteiten

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne eind februari, heeft YouTube al meer dan 9.000 kanalen en ruim 70.000 video’s verwijderd die verband houden met de Russische invasie. Zo sluitte het bedrijf in april ruim 180 kanalen als onderdeel van een onderzoek naar een gecoördineerde beïnvloedingscampage, die in verband wordt gebracht met Rusland. 

“De campagne was gelinkt aan een Russisch adviesbureau en deelde inhoud in het Russisch, die de acties van het land in Oekraïne en de Russische president ondersteunen”, aldus Google

Onderwijl heeft Rusland de toegang tot Twitter en de sociale platformen van Meta serieus beperkt sinds zijn inval in Oekraïne. In maart stelde Roskomnadzor dat het bedrijf van Mark Zuckerberg zich schuldig maakte aan “extremistische activiteiten”, iets wat de advocaat van het bedrijf, Victoria Shakina, destijds in de rechtbank van Moskou tegensprak. 

De rechtbank besloot echter om de openbare aanklager in het gelijk te stellen, waardoor Meta vanaf dat moment niet meer als bedrijf in Rusland mocht opereren. Rechter Olga Solopova, die de uitspraak voorlas, merkte wel op dat louter het gebruik van Youtube of Facebook niet zal leiden tot een individuele vervolging, waardoor gebruikers van de diensten geen risico lopen.

(ns)

Meer
Lees meer...