Strategische Krimbrug afgesloten na explosies

Maandagochtend vonden explosies plaats op de brug die Rusland verbindt met het bezette Oekraïense schiereiland Krim. Daarbij vielen twee doden.

Why it matters: De Krimbrug is van groot strategisch belang. Hij wordt gebruikt om zwaar oorlogsmateriaal naar het front in Oekraïne te brengen. Het is de enige verbinding over land die rechtstreeks van Rusland naar de bezette Krim gaat.

in het nieuws: Rond 3 uur maandagochtend vonden er enkele explosies plaats op de Krimbrug.

  • Het Russische ministerie van Transport bevestigde tegenover Russische media dat het wegdek beschadigd raakte. De structureel belangrijke pilaren zouden niet beschadigd zijn. Het ministerie liet niet weten wat de explosies veroorzaakte. 
  • Volgens de Oekraïense krant Ukrainska Pravda zijn de ontploffingen veroorzaakt door speciale eenheden van het Oekraïense leger. Zij zouden drones hebben gebruikt om de aanval uit te voeren.
  • De autoriteiten in de Krim hebben de brug intussen afgesloten. Ook een ferry die Rusland met de Krim verbindt vaart vandaag niet.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!


Teruggeblikt: Het is al de tweede keer in minder dan een jaar tijd dat de Krimbrug werd aangevallen.

  • In oktober 2022 vond al een eerste aanval plaats. Die was aanzienlijk groter dan de aanval van maandagochtend. Vorig jaar was een stuk van de brug in de zee gestort, en werd ook een goederentrein zwaar beschadigd. Vijf mensen kwamen om het leven.
  • Maandenlang was niet bekend of Oekraïne de aanval had uitgevoerd, of hoe, hoewel anonieme bronnen aan de media bevestigden dat het wel degelijk een Oekraïense aanval was. Vorige week bekende viceminister van Defensie Hanna Maliar dan toch dat de eerste aanval door Kyiv werd uitgevoerd.
  • Na de eerste aanval duurde het drie maanden om de brug te herstellen. Eind januari dit jaar kon die weer in gebruik genomen worden.
Meer
Lees meer...