Rusland beweert dat het grootschalige aanval van Oekraïne heeft tegengehouden

Het Russische ministerie van Defensie zei maandag op Telegram dat het een grootschalig tegenoffensief van Oekraïne in de Donetskregio heeft tegengehouden. Daarbij zouden honderden Oekraïense soldaten zijn omgekomen.

De essentie: Rusland beweert dat het zo’n 250 Oekraïense soldaten heeft gedood die een grootschalige aanval probeerden uit te voeren. De cijfers konden nog niet worden geverifieerd door onafhankelijke bronnen.

  • Volgens het Russische ministerie van Defensie probeerde Oekraïne in het zuiden van de Donetskregio op vijf plaatsen aan te vallen met zes pantserinfanteriebataljons en twee tankbataljons. De gepoogde aanval zou op zondagochtend zijn gebeurd.
  • Rusland beweert dat de aanval volledig mislukt is. “De vijand heeft zijn taken niet bereikt, het was geen succes”, klinkt het in het bericht op Telegram. Behalve 250 soldaten, zouden ook 16 tanks, drie infanterievoertuigen en 21 pantservoertuigen zijn gesneuveld.
  • De beweringen van het ministerie konden nog niet bevestigd worden door westerse media. Oekraïne zelf heeft nog niet gereageerd.

De achtergrond: het is nog niet duidelijk of Oekraïne begonnen is aan het langverwachte tegenoffensief.

  • Vorige week liet president Volodymyr Zelensky weten dat Oekraïne “klaar” is voor een tegenoffensief. Wanneer dat er zou komen, op welke schaal en in welke regio’s, maakte hij echter niet bekend.
  • Rusland bezet momenteel zo’n 18 procent van het internationaal erkend Oekraïense grondgebied, waaronder grote delen van de regio’s Donetsk en Loegansk in het oosten, en de Krim in het zuiden. Oekraïne wil die gebieden hoe dan ook heroveren.
  • Zelensky temperde vorige week al de verwachtingen. Een tegenoffensief zou relatief lang kunnen duren en “kan alle kanten opgaan. Maar we gaan het doen en we zijn er klaar voor”.
Meer
Lees meer...