De Russische vicepremier heeft toegegeven dat het sterftecijfer door Covid-19 ruim drie keer zo hoog is dan tot nu toe werd gemeld. In absolute aantallen komt Rusland daarmee op de derde plek van landen met het hoogste aantal coronadoden, na de Verenigde Staten en Brazilië.
“Ik wil erop wijzen dat meer dan 81 procent van de oversterfte in deze periode (tussen januari en november) gerelateerd is aan Covid en aan de gevolgen van een besmetting met Covid”, zei Tatyana Golikova maandag tijdens een vergadering. Met deze uitspraak suggereert ze dat het sterftecijfer door corona op 186.000 ligt in plaats van 55.000, zoals tot nu toe officieel werd gemeld.
Ook volgens de recente gegevens van statistiekbureau Rosstat liggen de sterftecijfers door corona veel hoger dan geschat. Tussen april en november zouden in Rusland in totaal 116.030 mensen met Covid-19 overleden zijn. Die telling omvat de gevallen waarbij het virus niet de belangrijkste doodsoorzaak was en gevallen waar een onbevestigd vermoeden is van sterfte door het virus.

Verschillen in telling
Het oorspronkelijke, relatief lage sterftecijfer vrijgegeven door de task force van de Russische overheid, deed de voorbije maanden heel wat vragen rijzen bij deskundigen in binnen- en buitenland. Dat lage aantal coronadoden zou deels te wijten zijn aan de manier waarop Rusland zijn coronadoden telde.
Eerder werd een coronadode alleen geregistreerd als uit een lijkschouwing was gebleken dat de officiële doodsoorzaak Covid-19 was. Dat wil echter zeggen dat andere sterfgevallen gerelateerd aan het coronavirus, maar waar Covid-19 niet de belangrijkste doodsoorzaak is, niet door de task force in de telling werden opgenomen.
Andere critici en verschillende westerse media beweerden daarentegen dat de Russische autoriteiten de cijfers zouden hebben vervalst om de omvang van de uitbraak te bagatelliseren – beschuldigingen die Rusland ontkent.
Vaccin
Intussen heeft Rusland zijn hoop gevestigd op het Spoetnik V-vaccin, dat nu naar Wit-Rusland, Argentinië en Hongarije is geëxporteerd, hoewel het niet is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Rusland startte begin december al met met zijn massavaccinatieprogramma.