Left Right
scrollTop top

Twijfel over lage Russische coronacijfers na bekendmaken hoge oversterfte in Sint-Petersburg


Sint-Petersburg Rusland coronavirus
© Isopix

De coronacijfers in Rusland roepen al langer twijfels op bij heel wat experten. Het land kent heel veel besmettingen, maar relatief weinig doden door Covid-19. Nu bekendgemaakt is dat de oversterfte in de Russische stad Sint-Petersburg in mei veel hoger was dan de officiële coronadoden, is die twijfel alleen nog maar toegenomen.

Dat niet ieder land op dezelfde manier telt hoeveel mensen overleden zijn aan het nieuwe coronavirus is al langer bekend. Een van de landen met de meest opmerkelijke cijfers is ongetwijfeld Rusland. Het land heeft al 441.108 geregistreerde besmettingen met het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2. Alleen de Verenigde staten en Brazilië kennen meer gevallen.

Toch is het officiële dodental in Rusland opmerkelijk laag. Tot nu toe stierven daar nog ‘maar’ 5.384 mensen aan het virus. Dat brengt het sterftecijfer op 1,2 procent, heel wat lager dan in de meeste andere landen. In België bijvoorbeeld ligt het sterftecijfer op 16,2 procent.

Oversterfte

Rusland zelf heeft altijd ontkend dat het zijn coronadoden niet correct registreert. Het land heeft wel al enige tijd aangekondigd dat het officiële sterftecijfers zal bekendmaken. Daaruit moet blijken hoeveel oversterfte er is sinds de uitbraak van de pandemie, of anders gezegd: hoeveel meer mensen er zijn gestorven dan gemiddeld. Veel experts zien dat als de beste indicator voor de echte impact van het coronavirus.

Tot nu toe zijn die cijfers echter nog altijd niet bekendgemaakt. Het Russische bureau voor statistiek heeft recent nog aangegeven dat het extra tijd nodig heeft om de gegevens te verwerken. Op 15 juni zouden ze worden vrijgegeven.

Sint-Petersburg

Terwijl we nog wachten op de sterftecijfers van heel Rusland, heeft de stad Sint-Petersburg wel al zijn gegevens bekendgemaakt. Sint-Petersburg is de tweede grootste stad van Rusland met meer dan 5 miljoen inwoners.

De stad heeft in de maand mei 1.552 meer overlijdens geregistreerd dan normaal, goed voor een oversterfte van 32 procent. Toch ligt het totaal aantal officiële coronadoden in Sint-Petersburg in de maand mei maar op 171. Het lijkt dus voor de hand te liggen dat de werkelijke dodentol door de epidemie is Rusland veel groter is dan de officiële cijfers doen uitschijnen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810