Left Right
scrollTop top

’s Werelds rijkste man, Jeff Bezos, afgeperst met foto’s van affaire. En wat dat met Trump te maken heeft


’s Werelds rijkste man, Jeff Bezos, afgeperst met foto’s van affaire. En wat dat met Trump te maken heeft

Jeff Bezos, de de baas van Amazon, ruimtevaartbedrijf Blue Orgin en The Washington Post, zegt dat hij  afgeperst is met foto’s van hem en zijn vriendin om zo het onderzoek naar Donald Trump te saboteren. Hij levert bovendien bewijs van de poging tot afpersing. Trump hekelt al tijden de kritische verslaggeving van The Washington Post over zijn regering. Ook heeft de zaak-Khashoggi er mogelijk mee te maken. De door Saoediërs vermoorde Khashoggi was een columnist van The Washington Post. Trump probeert de banden met Saoedi-Arabië juist warm te houden.

Bezos, tegenwoordig ’s werelds rijkste man, schrijft in een opvallend open blogbericht dat hij wordt gechanteerd door de Amerikaanse tabloid The National Enquirer. Het bericht van Bezos volgt nadat de tabloid met een groot verhaal was gekomen over Bezos’ buitenechtelijke relatie. Kort daarvoor had hij bekendgemaakt dat hij ging scheiden van zijn vrouw. De tabloid bleek toegang te hebben tot intieme berichtjes en foto’s die over en weer zijn verzonden tussen hem een oud-tv-presentatrice.

De Amazonbaas gaf opdracht om te onderzoeken hoe die berichten in handen van de tabloid konden komen. De onderzoekers en Bezos stellen dat er een politiek motief achter het lek en de publicatie zat. Dat motief moet worden gezocht in het al langer bestaande bondgenootschap tussen The National Enquirer en de Amerikaanse president Trump.

Trump hekelt al tijden de kritische verslaggeving van The Washington Post over zijn regering. Ook heeft de zaak-Khashoggi er mogelijk mee te maken. De door Saoediërs vermoorde Khashoggi was een columnist van The Washington Post, de krant van Bezos. Trump probeert de banden met Saoedi-Arabië juist warm te houden.

Volgens Bezos dreigde de tabloid gisteren met het publiceren van weinig verhullende foto’s van hem en zijn minnares. In een e-mail die Bezos deelt en die gestuurd werd door de content manager van The National Enquirer worden de foto’s uitvoerig omschreven. (“In addition to the “below the belt selfie — otherwise colloquially known as a ‘d*ck pick’” — The Enquirer obtained a further nine images.”)

Niet capituleren

Om de publicatie te voorkomen moest Bezos van The National Enquirer een aantal dingen doen, waaronder het onderzoek naar de motieven van de tabloid stopzetten en publiekelijk uitspreken dat de tabloid geen politieke motieven heeft voor zijn publicaties.

Dat heeft Bezos dus niet gedaan en besloot de compromitterende mails zelf integraal te publiceren. Hij schrijft erover op zijn blog: “In plaats van te capituleren voor afpersing en chantage, heb ik besloten om precies te publiceren wat ze me hebben gestuurd, ondanks de hoge prijs en de schaamte waar ze mee dreigen.”

Bezos, 55, maakte onlangs het nieuws van zijn scheiding wereldkundig via een tweet. Wat hij er toen niet bij vertelde, is dat roddelblad The National Enquirer op het punt stond een artikel te publiceren over zijn affaire met de 49-jarige actrice Lauren Sanchez. Volgens het blad duurde de affaire al acht maanden en heeft hij zijn geliefde onder meer meegenomen naar “exotische oorden met zijn privéjet”. Wat ze er niet bij zeggen was dat Bezos en MacKenzie al gescheiden leefden toen zijn relatie met Sanchez begon.

Dik met Donald

David Pecker, de uitgever van de National Enquirer, is een goeie vriend van Donald Trump. En hij heeft bijzondere banden met Saoedi’s. Pecker werd kort na Trumps installatie al uitgenodigd voor een diner in het Witte Huis om hem te bedanken voor “zijn loyaliteit”. Pecker bracht een gast mee naar dat diner: de zakenman Kacy Grine die bekend staat als een go-between als je iets klaar wil krijgen van de Saoedische royals en die erg close is met prins Mohammed Bin Salman.

Ondertussen heeft Pecker, na te zijn onderzocht door speciale aanklager Robert Mueller, toegegeven dat zijn bedrijf een verhaal van een voormalige affaire van een playmate met Donald Trump heeft afgekocht om Trump “een dienst te bewijzen”. Doordat het bedrijf meewerkt, ontloopt het strafvervolging, maakte het Openbaar Ministerie bekend. (Lees: Is het net zich aan het sluiten rond Donald Trump?)

American Media Inc. (AMI) betaalde in het geheim 150.000 dollar aan Playboy-model Karen McDougal voor het verhaal over haar affaire met Trump. Het bedrijf publiceerde haar verhaal vervolgens niet, maar hield het opzettelijk stil tot na de verkiezing van Trump tot president.

Die methode om te voorkomen dat schadelijke verhalen in de publiciteit komen, heet in Amerika “catch-and-kill” en geldt als een dubieuze journalistieke praktijk. Mediabedrijven hebben weliswaar het recht om verhalen niet te publiceren, maar AMI heeft tegenover justitie toegegeven dat het in dit geval is gebeurd om Trumps verkiezing niet in gevaar te brengen.

Volgens de verklaring die AMI bij aanklagers heeft afgelegd, kwam Pecker in 2015 bij Trump met het voorstel om te helpen bij het onschadelijk maken van negatieve verhalen. Volgens Amerikaanse aanklagers is de 150.000 dollar daardoor eigenlijk een bijdrage geweest aan de campagnekas van Trump en daar gelden in de VS erg strenge regels voor. Zo moeten alle bedragen worden opgegeven en dat is in dit geval dus niet gebeurd.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810