Sam Smith wil vanaf nu aangesproken worden met ‘hen’

De Britse zanger Sam Smith wil niet langer aangesproken worden als ‘hij’, maar gaat nu door het leven als ‘hen’. Eerder dit jaar maakte Sam al bekend zich als non-binair te identificeren. Dat wil zeggen dat je niet gezien wil worden als man óf vrouw.

Sam Smith had deze week een interview bij de Britse radiopresentator James Barr. Op Twitter bedankt hij de zanger voor dat interview en verwijst naar Sam Smith met ‘they‘, vertaald in het Nederlands als ‘hen’.

De vriendenkring van de Britse zanger vertelde dat Sam er lang over heeft nagedacht om zich te outen als non-binair. Sam Smith gaf eerder al aan dat hen zich nooit op hen gemak zou voelen als een man. De muzikant vertelde eerder al dat de beslissing om zich publiekelijk te outen als homo niet makkelijk was omdat het er soms behoorlijk gewelddadig aan toe gaat. “Die eerste ervaringen waren niet aangenaam”, zo zei Smith.

Wat is non-binair?

Sam Smith gaat dus voortaan door het leven als non-binair en wil ook liever aangesproken worden als ‘hen’ in plaats van ‘hij’. Maar wat houdt die term exact in?

Een persoon die zich non-binair voelt, kan zich niet identificeren met de bestaande genderidentiteiten (man of vrouw). Daardoor kan het zijn dat personen die zich zo voelen soms mannelijk zijn en de dag daarop eerder vrouwelijk zijn of een combinatie van beide.

Omdat er eigenlijk alleen maar mannelijke of vrouwelijke begrippen bestaan worden non-binaire personen doorgaans aangesproken met ‘hen’ of ‘hun’.

Meer
Lees meer...