Scheiden doet lijden: Rus moet ex-vrouw 3,3 miljard euro betalen

3.3 miljard euro, zoveel moet de Russische miljardair Dmitry Rybolovlev betalen aan zijn ex-vrouw, heeft een Zwitserse rechtbank beslist. Bovendien krijgt Elena ook voor 103 miljoen euro vastgoed in Zwitserland én het hoederecht over hun 13-jarige dochter, Anna.

“De duurste scheiding ooit.” Zo noemt Elena’s advocaat Marc Bonnant de scheiding. Zelfs naar Zwitserse en Russische normen is het bedrag dat Rybolovlev moet betalen enorm. Elena heeft volgens het Zwitserse recht namelijk recht op de helft van het fortuin dat haar echtgenoot, de eigenaar van de Franse voetbalclub AS Monaco, maakte tijdens hun huwelijk. En dat is dus 3,3 miljard euro volgens de Zwitserse rechtbank.

Rybolovlev wordt niet voor niets de kunstmestkoning genoemd, hij heeft zijn fortuin gemaakt met minerale kunstmest. Hij staat met zijn fortuin van 6,2 miljard euro momenteel op de 147ste plaats op de Forbes-ranglijst van miljardairs. Dmitry en Elena ontmoetten elkaar op de universiteit in het Rusland Perm en trouwden in 1987. Het koppel heeft twee dochters, Ekaterina (24) en Anna (13). In 2008 vroeg Elena de scheiding aan, naar verluidt omdat ze zijn ontrouw niet meer aankon.