Twee doden na schietpartij bij Duitse synagoge: 1 verdachte opgepakt

In de Duitse stad Halle, niet ver van Leipzig, zijn op straat minstens twee mensen doodgeschoten. Op beelden is te zien dat de schietpartij voor een synagoge plaatsvond en dat er een lichaam voor het joodse gebedshuis ligt. De politie houdt momenteel een klopjacht en wist al één verdachte op te pakken.

Op Twitter sprak de politie over meerdere schutters. Volgens de politie zijn de daders met een auto weggevlucht. Er wordt nu nog een klopjacht tegen hen gehouden. Om hoeveel personen het gaat, is niet bekend. Een van hen had meerdere vuurwapens in zijn wagen liggen. Dat meldt de Duitse zender ARD. Ook is er geschoten in Landsberg, een stadje vlakbij Halle.

Belangrijkste joodse feestdag

Of de schutters de synagoge ook effectief betreden hebben, is niet duidelijk. Volgens het Duitse dagblad Bild is er ook een handgranaat gegooid naar de joodse begraafplaats. Vandaag is het Jom Kipoer, ook wel de Grote Verzoendag genoemd. Dat is de belangrijkste joodse feestdag.

Bevolking moet waakzaam zijn

Het station van Halle is afgesloten en het treinverkeer is stilgelegd. De politie riep in eerste instantie de bevolking op binnen te blijven. Later werd dat afgezwakt tot een oproep waakzaam te zijn. Net vandaag deed de Duitse politie op verschillende plekken in het land invallen in een onderzoek naar dreigmails van neo-nazi’s.

Meer
Lees meer...