Scholierenprotest zoekt tweede adem: niet langer in Brussel maar gedecentraliseerd

twitter

Youth for Climate, de scholieren die ‘brossen voor de bossen’, en elke donderdag klimaatprotest organiseren, zoeken een nieuwe aanpak. Ze mikken naar eigen zeggen “niet op de recordaantallen in Brussel, maar willen heel België op straat”. De laatste week in Brussel haalden ze maar 12.500 betogers, en cijfer dat viel van 35.000 de week ervoor. 

“Elke donderdag spijbelen, en naar Brussel afzakken om te betogen voor het klimaat.” Dat was het radicale voornemen van Youth for Climate, de beweging van scholieren die druk wil zetten op de ketel, en politici wil bewegen om veel meer actie te ondernemen tegen de opwarming van de aard. De bedoeling van de twee organisatoren, Kyra Gantois en Anuna De Wever, is om tot aan de verkiezingen op 26 mei elke week te blijven betogen.

Maar de actie moet een beetje op zoek naar een tweede adem. Want waren er twee weken geleden nog 35.000 betogers in Brussel op een doordeweekse donderdag, en zelfs meer dan 70.000 op de daaropvolgende zondag (al was die klimaatmars ook wel veel breder dan enkel de scholieren), vorige week donderdag haalden de scholieren nog maar 12.500 deelnemers, volgens de politie.

In alle grote steden

Het antwoord is nu ‘geografische spreiding’: in elke grote stad betogingen. “We hoorden van steeds meer jongeren dat het voor hen onmogelijk zou zijn om tot aan de verkiezingen, of zelfs langer, elke week naar Brussel af te zakken”, zegt Kyra Gantois aan De Morgen. Opvallend was, tegelijk met de mindere cijfers in Brussel, dat in Luik plots wel 15.000 demonstranten stonden vorige week donderdag. In Leuven stonden er 3.000 en in Antwerpen waren er 350. “Die twee vaststellingen hebben ons doen beslissen om voortaan op te roepen tot betogingen in eigen stad.”

Daarmee neemt Youth for Climate wel een gok: versnipperde acties hebben altijd minder impact, zeker bij de media. Maar anderzijds geven meer ‘lokale’ initiatieven de kans aan kinderen uit de lagere school om ook deel te kunnen nemen, al dan niet met heel hun klas, zo is de redenering van de organisatoren. En de bedoeling is om wel nog naar Brussel te komen, maar niet meer elke week. Het volgend mikpunt is 14 februari, want die dag komen er ook een pak volwassenen. En er is 15 maart, de Europese actiedag voor Klimaat, die ook al in de agenda staat. De Wever en Gantois zullen de komende weken telkens in verschillende steden in België mee gaan betogen.

Oproep aan de politiek

Ondertussen wagen de organisatoren zich ook een beetje meer aan politieke actie. Op Radio 1 deed ze een oproep aan N-VA-voorzitter Bart De Wever. “Eigenlijk zou ik willen samenwerken met Bart De Wever en met alle politieke partijen. Het klimaat heeft geen politieke kleur. Het staat daarboven, het belangt iedereen aan”, zo stelde ze. Wat dat concreet betekent, was niet meteen duidelijk. Ze riep de politiek op om “samen te werken, want dat dis het belangrijkste”.

Ondertussen halen de acties van de scholieren steeds vaker ook de buitenlandse aandacht. Afgelopen weekend sprong de bekende acteur Leonardo DiCaprio op de kar. Hij zette een post over de marsen voor z’n 28 miljoen volgers. DiCaprio is al langer een voorvechter van klimaatacties.

Meer
Lees meer...