Eerste trailer van nieuwe Scorsese-film met De Niro, Al Pacino en Joe Pesci

Netflix

Dit jaar nog verschijnt er een nieuwe gangsterfilm van gerenommeerd regisseur Martin Scorsese in de bioscoop en op Netflix. De belangrijkste rollen in The Irishman zijn die van huurmoordenaar Frank Sheeran – gespeeld door Robert De Niro -, vakbondsleider Jimmy Hoffa – gespeeld door Al Pacino – en maffiabaas Russell Bufalino – gespeeld door Joe Pesci. Netflix heeft de eerste trailer van de film pas gelost.

De film gaat op 27 september in wereldpremière als opener van het New York Film Festival. Dat meldt onder andere de Amerikaanse krant The New York Times. Kent Jones, de festivalorganisator, kreeg de film al te zien en heeft er niets dan lovende woorden over: “The Irishman is zo ontzettend veel dingen: rijk, grappig, verrassend en ontroerend. Het is het werk van meesters die zich enorm meester hebben gemaakt in het maken van films die je dingen laten voelen waarvan je niet wist dat het kon. Op het moment dat de film afgelopen was, wist ik dat ik deze nog duizend keer kan zien.”

De eerste trailer van The Irishman:

Waargebeurd verhaal

De film is gebaseerd op het non-fictieboek I Heard You Paint Houses van Charles Brandt. Frank Sheeran vermoordt, in opdracht van maffiabaas Russell Bufalino, vakbondsleider Jimmy Hoffa. 

Netflix

Wanneer Martin Scorsese een nieuwe film uitbrengt, is dat wereldnieuws. De 76-jarige legende is een oogappel van Hollywood en zat onder andere bij de kaskrakers The Wolf of Wall Street, Mean Streets, Taxi Driver, Goodfellas en The Departed in de regisseursstoel.

Shutterstock: Scorsese en De Niro op de set

Italiaans-Amerikaanse all stars

Je mag gerust van een klassieke Italiaans-Amerikaanse casting spreken. Het is de negende keer dat Scorsese in zee gaat met De Niro, de vierde keer met Pesci en de eerste keer met de 79-jarige Pacino. Die laatste verdiende zijn strepen vooral door zijn vertolking van Michael Corleone in The Godfather. Alle vier de heren zijn van Italiaans-Amerikaanse komaf en werden wereldberoemd met bekroonde misdaadfilms. In 2008 waren De Niro en Pacino nog samen te zien in de thriller Righteous Kill.

Scorsese trekt kaart van vooruitgang

In 2017 kocht Netflix al de rechten op om de film te mogen streamen. Scorsese wist een diplomatieke rel te voorkomen, doordat The Irishman nog niet af was tegen het filmfestival van Cannes. Anders dan de Oscars sluiten de Fransen nog steeds films uit die op streamingplatformen verschijnen, naar eigen zeggen om bioscoopfilms te promoten.

Netflix had zijn strategie aangepast door de films beperkt te vertonen in de bioscoop, maar daarop paste het filmfestival zijn reglement aan waardoor geen enkele film van Netflix kans maakte op een Gouden Palm. Om in de prijzen te vallen in Cannes, moest een film namelijk gereleased zijn in Frankrijk.

Als reactie besliste Netflix om geen enkele van hun films in te sturen voor het filmfestival van Cannes. De dramafilm Roma van gerenommeerd regisseur Alfonso Cuarón wist later wel tien Oscar-nominaties op de kop te tikken én de hoofdprijs op het invloedrijke filmfestival van Venetië. Roma ging uiteindelijk naar huis met drie Oscars, een doorn in het oog van Cannes.

epa: Scorsese en De Niro

Cannes klemgereden

De Oscars en de Emmy’s beslisten om door Netflix-geproduceerde content wel in aanmerking te laten komen voor nominaties. Scorsese heeft maar liefst twaalf Oscar-nominaties op zijn naam staan en is daarmee een zwaargewicht in Hollywood, net als Robert De Niro, Al Pacino en Joe Pesci.

Een cast en productieteam van zo’n allure afwimpelen, zou de Oscars alleen maar gezichtsverlies kunnen opleveren. Het gaat immers om figuren waar de Amerikaanse cinematografie écht niet naast kan kijken, of hun werk nu op Netflix te bekijken is of op het witte doek. Wellicht wil de Academy ook vermijden in eenzelfde situatie als Cannes terecht te komen.

Gesponsorde artikelen