Serie om dit weekend te bingewatchen: ‘Albatros’ is eindelijk nog eens zo’n Vlaamse reeks waar (bijna) alles aan klopt

Een comedyreeks over tien mensen die naar een afslankingskamp in de Ardennen trekken, het klinkt als een idee dat fout had kunnen aflopen. In de juiste handen werd het echter een klompje goud.

Van zodra we hoorden wie zijn schouders onder het idee hadden gezet, wisten we wel dat het goed zou komen. Albatros is de nieuwe productie van De Wereldvrede en dat is het jonge productiehuis dat de laatste jaren de lat zeer hoog heeft gelegd met producties als Bevergem, het deels door Gilles Coulier geregisseerde War Of The Worlds en de langspeelfilm Cargo.

Het idee kwam van acteur Dominique Van Malder en regisseur Wannes Destoop, wiens kortfilm Badpakje 46 in 2011 de juryprijs won op het filmfestival van Cannes. De pen is in handen van een heel team, waaronder Dominique Van Malder, die zelf ook één van de zwaarlijvigen speelt.

Eva Vlonk/De Wereldvrede

Albatros is een tragikomische reeks, wat wil zeggen dat er een vleugje humor moet zitten in de pijn en dat de humor wat pijn moet bevatten. Een moeilijke evenwichtsoefening. maar de scenaristen slagen er met verve in. Respect staat daarbij hoog aangeschreven: er wordt niet gelachen met de zwaarlijvigheid op zich, de grap zit ‘m eerder in het drama en de amateuristische organisatie en omkadering van het kamp zelf. Tegelijkertijd is Albatros zeer kwetsbaar, de personages spelen immers meer dan ooit tevoren met hun eigen lijf.

Eva Vlonk_De Wereldvrede

Alle deelnemers krijgen hun achtergrondverhaal, op Jan-Willem na en dat is een beetje jammer. De laatste aflevering is een bijzondere, één aflevering draait om een broer en zus en een tweede om een moeder en haar zoon.  De ronduit uitmuntende cast – we zouden letterlijk iedereen een pluim willen geven – heeft geen auditie moeten doen, maar werd uitgekozen en dat merk je: hun personage werd hen – komt ie – op het lijf geschreven. Persoonlijk raakte het verhaal van Tine ons het meest. Zo zal iedere kijker door zijn eigen achtergrond het meest resoneren met één van hen. Misschien met Geoffrey die humor als schild gebruikt of met Bea, die haar eigen realiteit ontvlucht.

Tot slot weet Albatros ook goed de complexiteit én de menselijkheid van mentale problemen te verbeelden. Albatros maakt duidelijk dat mensen met heel diverse dingen kunnen worstelen en dat ook mensen die schijnbaar heel erg evenwichtig zijn toch een innerlijke strijd kunnen voeren.

Vlaamse reeksen waar bijna alles aan klopt, ze zijn zeldzaam. Albatros is er zo eentje.

Albatros is nu al op Streamz te bekijken, in het voorjaar van 2021 komt de reeks ook op Canvas.

Meer
Lees meer...