Seriemoordenaar Charles Sobhraj, bekend van ‘The Serpent’, komt vrij uit gevangenis

De Franse seriemoordenaar Charles Sobhraj is na 20 jaar gevangenisstraf in Nepal vrijgelaten om gezondheidsredenen. De 78-jarige crimineel pleegde in de jaren ’70 een reeks moorden langs de bekende Hippie Trail. Die gebeurtenissen kregen recent opnieuw aandacht door de Netflixserie The Serpent.

Charles Sobhraj heeft in de jaren ’70 officieel twaalf mensen geplaagd, al wordt er vermoed dat dat aantal in werkelijkheid een stuk hoger ligt. Mogelijk zou het zelfs om dubbel zoveel slachtoffers gaan. Zijn levensverhaal is sinds 2021 te zien op Netflix in de serie The Serpent van de Belgische regisseur Hans Herbots.

Nadat Charles Sobhraj aanvankelijk als oplichter in Frankrijk en andere Europese landen heel wat criminele feiten had gepleegd, vluchtte hij in de jaren ’70 naar Bangkok, Thailand. Tussendoor was hij onder andere in India en Griekenland uit de gevangenis ontsnapt. Daardoor zou de Fransman met Vietnamese roots later de bijnaam Serpent krijgen, omdat hij zo moeilijk te vangen was door de autoriteiten.

Hippietoeristen

In Thailand zou hij als zogenaamde handelaar in edelstenen met zijn charmes heel wat westerse hippietoeristen voor zich winnen. Die zou hij vervolgens veelal drogeren en beroven en vaak ook vermoorden. Dankzij de Nederlandse ambassadeur Herman Knippenberg werd Sobhraj in 1976 opgepakt in India. Daar ontsnapte hij tien jaar later om kort daarna weer opgepakt te worden en nog eens voor tien jaar te worden veroordeeld. Zo kon Sobhraj vermijden dat hij veroordeeld kon worden in Thailand. Daar waren zijn daden na twintig jaar namelijk verjaard en vermeed hij een bijna zekere doodstraf.

In 1997 werd hij uiteindelijk vrijgelaten in India en keerde hij als celebrity terug naar Frankrijk. Daar zou hij enkele jaren als echte ster genieten van heel veel aandacht. Charles Sobhraj was in meerdere televisieprogramma’s te zien en verdiende bakken geld aan interviews en het verkopen van de filmrechten van zijn leven.

Nepal

In 2003 zou de seriemoordenaar naar Nepal reizen voor zaken. Daarmee nam hij een ongezien risico want Nepal was toen een van de weinige landen waar Sobhraj nog riskeerde veroordeeld te worden. Volgens kenners was zijn drang naar aandacht en zijn zelfvertrouwen zo groot dat hij het toch erop waagde. Kort na aankomst werd hij echter gearresteerd en veroordeeld voor twee moorden.

Sinds 2018 gaat de gezondheidstoestand van Sohbraj achteruit. Zo kreeg hij al meerdere hartoperaties. Het Nepalese Hooggerechtshof besliste daardoor nu dat hij deze week moest vrijgelaten worden. Hij moet wel verplicht het land verlaten en zal dus vermoedelijk terugkeren naar Frankrijk.

Bekijk hier de trailer van The Serpent:

Meer
Lees meer...