Shane Dawson is officieel terug op YouTube met nieuwe ‘conspiracy theory’-video

Shane Dawson is nu volledig terug op YouTube. Nadat hij de afgelopen maanden al enkele vlogs deelde, is hij nu ook echt terug met een video waarmee hij de afgelopen jaren bekend werd. Het gaat om een conspiracy theory-video over de simulatietheorie.

YouTuber Shane Dawson is na een pauze van anderhalf jaar terug met z’n vertrouwde content. De afgelopen jaren waren vooral de conspiracy theory-video’s van Shane, waarin hij complottheorieën onderzocht, populair. Maar toen werd hij gecanceld en verdween hij maandenlang van het internet. In de afgelopen maanden keerde hij terug met enkele vlogs en nu is hij ook echt terug met een lange conspiracy theory-video.

Shane Dawson

Shane Dawson kwam in het verleden om verschillende redenen onder vuur te liggen. Allereerst ging het om oude video’s waarin hij zich racistisch uitliet en waarin hij aan ‘blackface’ deed. Ook beschuldigde Jaden Smith Dawson ervan zijn zus Willow geseksualiseerd te hebben toen ze nog minderjarig was.

Maar het was het drama rond YouTubester Tati Westbrook waardoor Shane uiteindelijk afscheid nam van YouTube. Dat drama vond z’n oorsprong in 2019, toen Tati een video van 40 minuten deelde over mede-YouTuber James Charles. In de video ging ze in detail over hoe James een slechte vriend is en “een zwak heeft voor heteromannen, die hem meestal niet zien zitten”. In de nasleep van die video verloor James Charles miljoenen volgers.

Dat was niet het einde van het verhaal want in 2020 deelde Tati een nieuwe video waarin ze vertelde dat haar video over James Charles volledig gebaseerd was op leugens die haar ingefluisterd werden door Jeffree Star en Shane Dawson. Volgens Tati was dit allemaal onderdeel van een plan van de twee om het imago van James Charles te schaden en er zo voor te zorgen dat hij niet populairder zou worden dan hen. Shane Dawson reageerde toen vrijwel meteen op de video van Tati in een korte livestream op Instagram. Daarin noemt hij Tati gestoord en een leugenaar. Daarna postte Shane Dawson meer dan een jaar lang geen nieuwe video’s meer op YouTube.

Terugkeer

Maar sinds eind vorig jaar is Shane Dawson terug. In de eerste video’s na z’n pauze vertelde hij over de geesten in zijn nieuwe huis in Colorado. Daarna deelde hij nog een vlog waarin hij vertelde over de rechtszaak die pizzaketen Chuck E. Cheese tegen hem aanspande. In een oude video onderzocht Shane namelijk of de keten overgebleven stukken pizza samenvoegde tot nieuwe pizza’s.

De video die Shane nu deelde, gaat niet over zichzelf. Hij dompelt zich deze keer onder in de simulatietheorie. Daarbij denken mensen dat we allemaal in een simulatie leven, zoals in de films van The Matrix. In die simulatie is niets echt en wordt alles gecontroleerd. Maar er zou een manier zijn om te ontsnappen uit de simulatie. In de video legt Shane z’n oor te luister bij aanhangers van de theorie en bij kenners.

Bekijk hier de nieuwe video van Shane Dawson:

Meer
Lees meer...