YouTuber Shane Dawson post nieuwe video meer dan een jaar nadat hij gecanceld werd

Shane Dawson is terug. Na meer dan een jaar heeft de YouTuber een nieuwe video gepost op het platform. In juni 2020 dropte Tati Westbrook een bommetje en werden Shane Dawson en Jeffree Star gecanceld. Velen dachten dat Shane daarna voorgoed verdwenen was van YouTube, maar nu is hij terug met een nieuwe reeks.

Shane Dawson was jarenlang een van de populairste creators op YouTube. Maar in 2020 kwam hij onder vuur te liggen. Na een – matig onthaalde – verontschuldigingsvideo deelde hij meer dan een jaar geen nieuwe video’s. Maar nu is hij terug.

Shane Dawson

Shane Dawson ligt al langer onder vuur om verschillende redenen. Allereerst zijn er oude video’s waarin hij zich racistisch uitliet en waarin hij aan ‘blackface’ deed. Ook beschuldigde Jaden Smith Dawson ervan zijn zus Willow geseksualiseerd te hebben toen ze nog minderjarig was. De voorlopig laatste video op het account van Shane Dawson is een video waarin hij reageert op die beschuldigingen.

Maar de reden van Shanes vertrek van YouTube hangt vooral samen met het drama tussen Tati Westbrook en James Charles. In 2019 dropte Tati Westbrook een video van 40 minuten waarin ze James Charles volledig de grond in boorde. Hij zou haar verraden hebben als vriend en zou daarbovenop ook nog eens “z’n zinnen gezet hebben op heteromannen”. Die video bleef ook niet zonder gevolgen, want James Charles verloor massaal volgers.

Maar in de zomer van 2020 maakte Tati Westbrook in een nieuwe video duidelijk dat haar video over James Charles volledig gebaseerd was op leugens die haar ingefluisterd werden door Jeffree Star en Shane Dawson. Volgens Tati was dit allemaal onderdeel van een plan van de twee om het imago van James Charles te schaden en er zo voor te zorgen dat hij niet populairder zou worden dan hen. Shane Dawson reageerde toen vrijwel meteen op de video van Tati in een korte livestream op Instagram. Daarin noemt hij Tati gestoord en een leugenaar. Sindsdien postte Shane Dawson geen nieuwe video’s meer op YouTube.

Terugkeer naar YouTube

Toch was Shane niet helemaal verdwenen van de website. Zijn verloofde Ryland Adams postte namelijk wel nog video’s waarin Shane geregeld opdook. Ook bleef hij actief op Twitter en Instagram. Enkele maanden geleden liet Dawson daar dan ook weten dat hij in de toekomst zou terugkeren naar YouTube. En dat heeft hij nu dus gedaan.

De nieuwe video kreeg de titel The Haunting of Shane Dawson. Het gaat opnieuw om een conspiracy reeks, waarbij Shane Dawson op zoek gaat naar geesten in zijn nieuwe woning. In de nieuwe video haalt hij ook aan wat er in het afgelopen jaar gebeurde. “Ik ben nu eindelijk mentaal en emotioneel op een goede plaats. Ik weet niet goed hoe ik hierover moet praten, want het afgelopen jaar, anderhalf jaar was zo intens. Maar nu gaat het heel goed, ik ben gelukkig en enthousiast over het leven. Natuurlijk schaam ik me over de oude fragmenten die terug opdoken toen ik gecanceld werd. Als ik zou zeggen hoe ik me echt voel, zouden mensen zeggen dat ik probeer om sympathie op te wekken. Daarom wil ik er eigenlijk niet over praten. Ik heb het gevoel dat mensen met toch gaan haten, wat ik ook doe, dus ik moet het gewoon aanvaarden.”

“Dankbaar dat ik gecanceld werd”

Later legt hij ook uit dat hij eigenlijk dankbaar is dat hij gecanceld werd. Dat gaf hem namelijk de kans om na te denken over waar hij staat, zijn verleden en zijn toekomst. “Ik had het gevoel dat ik veel gegroeid was in de periode voor ik gecanceld werd. Door in therapie te gaan, had ik het gevoel dat ik als persoon gegroeid was. Ik had veel geleerd en zou de grappen die ik jaren geleden maakte niet meer maken. Het was een vreemde situatie, want ik was trots op wat ik maakte op YouTube, trots op m’n persoonlijke leven, trots op wie ik aan het worden was. Ik had het gevoel dat ik volwassen aan het worden was en ik was enthousiast over het volgende hoofdstuk.”

“En dan viel alles in elkaar en werd ik gecanceld. Het voelde als het einde van de wereld. Daarna voelde alles maandenlang als het ergste ding ter wereld. Het maakte me zo ongelukkig dat ik zoveel gegroeid was om vervolgens gecanceld te worden over dingen uit het verleden. Want ik had het gevoel dat ik niet meer die persoon was. Maar het verplichtte mij om de dingen niet weg te duwen, maar om de dingen juist aan te pakken. Ik moest inzien dat ik die persoon was en nog steeds ben, maar dat ik daaruit kan leren. Het toonde me ook dat ik niet moet focussen op wat anderen van me denken. Ik kan niet controleren wat anderen van me denken of hoe ze gaan reageren. Het was heel moeilijk voor mij, maar ik heb er veel uit geleerd. En daarom ben ik blij dat het gebeurd is. Ik ben blij dat ik gecanceld ben omdat het m’n leven veranderd heeft.” Het gaf hem de kans om terug aandacht te geven aan de dingen die hij echt belangrijk vindt.

Colorado

In de nieuwe video legt Shane ook uit dat hij verhuisde naar Colorado. Dat is waar de familie van zijn verloofde Ryland woont en waar hij “altijd tot rust kon komen”. Maar Colorado is ook een plaats die bekendstaat voor de vele verhalen over geesten en paranormale ervaringen. Die wil Shane gebruiken om zijn droom na te streven, het maken van horrorfilms. In de nieuwe reeks, waarvan de video het eerste deel is, zal Shane verschillende verhalen over geesten onderzoeken. En daarvoor is hij dus ook aan het juiste adres in Colorado.

Voorlopig wordt de video goed ontvangen. Zo werd hij al meer dan 1,8 miljoen keer bekeken en kreeg hij 200.000 likes tegenover 22.000 dislikes.

Bekijk hier de volledige (40 minuten lange) video:

Meer
Lees meer...