Left Right
scrollTop top

Waarom #RIPShaneDawson urenlang trending was


Shane Dawson
© Bauer-Griffin / Splashnews.Com / Splash News (via Isopix)

Het is al enkele maanden stil rond YouTuber Shane Dawson. Maar enkele dagen geleden was hij plots trending op Twitter. De hashtag #RIPShaneDawson stond urenlang bovenaan de wereldwijde trendinglijst. En nee, Shane Dawson is niet overleden. Wel werd hij het “slachtoffer” van een nieuwe trend op Twitter.

Sinds Tati Westbrook in de zomer van 2020 haar boekje opendeed over de YouTubers Jeffree Star en Shane Dawson is het vooral over die laatste opvallend stil. Hij duikt soms op in de video’s van zijn vriend Ryland, maar zelf heeft hij al maandenlang niets van zich laten horen.

Shane Dawson

Het drama rond Shane Dawson startte eigenlijk in 2019. Toen dropte Tati Westbrook een video van meer dan 40 minuten waarin ze James Charles volledig de grond in boorde. Hij zou haar verraden hebben als vriend en zou daarbovenop ook nog eens “z’n zinnen gezet hebben op heteromannen”. Die video bleef ook niet zonder gevolgen, want James Charles verloor massaal volgers.

Maar in de zomer van 2020 maakte Tati Westbrook in een nieuwe video duidelijk dat haar video over James Charles volledig gebaseerd was op leugens die haar ingefluisterd werden door Jeffree Star en Shane Dawson. Volgens Tati was dit allemaal onderdeel van een plan van de twee om het imago van James Charles te schaden en er zo voor te zorgen dat hij niet populairder zou worden dan hen. Shane Dawson reageerde toen vrijwel meteen op de video van Tati in een korte livestream op Instagram. Daarin noemt hij Tati gestoord en een leugenaar. Sindsdien is Shane Dawson bijna niet meer te bespeuren op sociale media.

#RIPShaneDawson

Enkele dagen geleden was op Twitter de hashtag #RIPShaneDawson trending. Mensen tweetten massaal met de hashtag, maar er was geen enkel bewijs dat Shane Dawson overleden was. Al snel werd duidelijk wat er hierbij aan de hand was.

Het ging om een zogenaamde ‘death hoax‘, zoals die de laatste tijden steeds vaker opduiken op Twitter. Een account deed zich voor als TMZ en tweette dat de YouTuber overleden was. “Shane Dawson werd levenloos gevonden met krassen van een kat over zijn hele lichaam”. Dit was een verwijzing naar de “mopjes” die Shane Dawson vertelde over seksuele betrekkingen met zijn kat. De hashtag bleef vervolgens trenden omdat hij gekaapt werd door animefans, die de aandacht gebruikten om hun favoriete personages te delen.

Shane Dawson is niet de eerste celeb waarover er zo een #RIP-hashtag verschijnt. Vorige week was zo ook #RIPAddisonRae trending. De trend zorgt ook voor discussie aangezien velen het ongepast vinden om iemands vermeende overlijden te gebruiken om populariteit te krijgen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…