James Charles reageert op beschuldigingen over flirten met minderjarigen

YouTuber James Charles ligt opnieuw onder vuur. Enkele weken geleden kwamen de eerste beschuldigingen van minderjarige jongens die vertelden dat ze door James Charles benaderd werden. Tijdens de afgelopen weken kwamen er steeds meer gelijkaardige beschuldigingen naar boven. James leek de hele kwestie lang te negeren, maar komt nu toch met een uitgebreide reactie.

James Charles (21) heeft in een lange video gereageerd op de stroom aan beschuldigingen die hij de afgelopen weken toegestuurd kreeg aan z’n adres. Daarbij wordt de YouTuber beschuldigd van het sturen van naaktfoto’s naar minderjarigen en diezelfde minderjarigen te vragen om hetzelfde te doen.

Grooming

James Charles wordt eigenlijk beschuldigd van “grooming“. Met die term wordt verwezen naar een fenomeen waarbij een dader het vertrouwen van een slachtoffer probeert te winnen om die persoon vervolgens te overhalen tot seksuele daden. Doordat de dader het vertrouwen van het slachtoffer heeft gewonnen, heeft hij in principe een excuus, want het slachtoffer deed het uiteindelijk “uit eigen beweging”.

Dit is wat James Charles naar verluidt deed met verschillende van zijn minderjarige fans. Deze fans benaderden hem via sociale media, waarna ze een tijdje praatten met James. Uiteindelijk werd de toon van de berichten flirteriger en vroeg James ook om “foto’s van hun lichaam” door te sturen. Dat terwijl het hier ging om minderjarige jongens. De afgelopen weken negeerde James de meeste van die beschuldigingen, al reageerde hij wel tegen de jongens zelf dat het een “schending van zijn privacy was om de inhoud van hun gesprekken te delen”. De YouTuber reageerde wel op de eerste beschuldigingen van TikTokker Isayah met een lange post op sociale media. Daarin benadrukte hij dat hij dat de jongen loog over z’n leeftijd en dat James dus niet wist dat het om een minderjarige ging. Iets wat Isayah meteen tegensprak.

“Mezelf verantwoordelijk houden”

In een video getiteld “holding myself accountable” ofwel “mezelf verantwoordelijk houden” reageert James Charles in één keer op alle beschuldigingen. Hij start zijn video met verontschuldigingen aan “alle mensen die hij gekwetst heeft of zich ongemakkelijk heeft doen voelen”. Daarnaast verontschuldigt hij zich ook bij zijn familie, vrienden en fans omdat zij “opnieuw zo’n video moeten bekijken”. “Ik schaam me hier zo hard voor”, zegt James daarover.

James Charles zegt meteen dat wat hij gedaan heeft, fout is. “Er is geen excuus voor en ik ben ook niet van plan om er in deze video één te geven.” Hij legt uit dat hij normaal meteen gereageerd zou hebben en bewijsmateriaal zou hebben aangeleverd dat de jongens zeiden dat ze 18 waren. Maar, zo beseft James nadat hij over de zaak reflecteerde, dat zou er niets aan veranderd hebben. Hij was zelf in de fout door hen meteen te geloven zonder bewijs te vragen. Ook was de leeftijd van de jongens makkelijk te vinden op hun sociale media. Iets wat James niet onderzocht heeft. “Als volwassene is het mijn taak om te controleren met wie ik praat, dus ik kan hier niemand anders de schuld van geven behalve mezelf.”

Wanhopig

Na reflectie heeft James ook ontdekt waar het probleem ligt. Volgens hem komt dat omdat hij “wanhopig” is, wanhopig op zoek naar de liefde. “Het idee om in een relatie te zijn, werd zo belangrijk voor mij dat ik bereid was om te snel mensen te vertrouwen.” James verwijst ook naar hoe hij beseft dat hij als bekend persoon een soort machtsverhouding creëert tegenover zijn fans. En dat die fans, ook al zou James dat niet bewust willen, zich sneller geneigd voelen om te doen wat hij vraagt.

Op het einde van zijn video belooft James dat hij grondiger zal onderzoeken met wie hij praat. En dat hij hen zal vragen om hun leeftijd te bevestigen. Hij laat ook weten dat hij een tijdje offline zal zijn om aan zichzelf te werken.

Bekijk hier de volledige video:

https://youtu.be/GsjwRp8_lWA
Meer
Lees meer...