‘YouTuber James Charles stuurt naaktfoto’s naar minderjarigen’

YouTuber James Charles ligt opnieuw onder vuur. Deze keer gaat het om beschuldigingen van minderjarige jongens die ongevraagd naaktfoto’s kregen van de beautygoeroe, waarbij hij vroeg om hetzelfde te doen.

James Charles (21) is geen onbeschreven blad. De YouTuber kwam al meermaals onder vuur te liggen. Daarbij ging het eerder al om beschuldigingen van ‘grooming‘. Die term slaat op het benaderen van jongeren door volwassenen, waarbij ze proberen om het vertrouwen te winnen van die jongeren en hen uiteindelijk zover te krijgen om over te gaan tot seksuele handelingen. Die techniek wordt vaak gebruikt door misbruikers om het misbruik te rechtvaardigen omdat het slachtoffer het “vrijwillig” deed.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat James Charles beschuldigd wordt van dergelijke feiten. In 2018 werd hij door Tati Westbrook beschuldigd van allerlei dingen, waaronder ook het verleiden van (vaak minderjarige) heteromannen. Later werd duidelijk dat veel van de dingen die Tati vertelde haar ingefluisterd werd door Jeffree Star en Shane Dawson en niet volledig juist waren.

Daardoor werd de naam van James Charles opnieuw gezuiverd en werd het een tijd lang stil rond de beautygoeroe. Tot nu, want de afgelopen dagen verschijnen er opnieuw beschuldigingen aan het adres van James Charles. Daarbij gaat het vooral over minderjarige jongens die ongevraagd naaktfoto’s ontvangen van de YouTuber.

Naaktfoto’s

De eerste beschuldigingen kwamen van de TikTokker Isayah (@redzai). Hij vertelde in een video op TikTok hoe hij, een 16-jarige fan, benaderd werd door James Charles. De twee stuurden foto’s via Snapchat, maar al snel werden die seksueel getint. Daarbij stuurde James naaktfoto’s van zichzelf naar Isayah. Isayah voelde zich daar niet niet comfortabel bij, dus benadrukte hij dat hij 16 jaar oud was. James bleef daarna vragen om te FaceTimen en expliciete foto’s te sturen.

“Ik vind het jammer dat ik nu niet meer op dezelfde manier kan kijken naar mijn grootste bron van inspiratie. Ik hoorde al verschillende verhalen van hoe James Charles dit doet met mensen, maar je gelooft het pas echt wanneer het jou overkomt.”

Reactie James

James reageerde al snel op de beschuldigingen van Isayah met een lange post op Twitter. Daarin zei hij dat Isayah als eerste obscene foto’s naar hem stuurde en hem vertelde dat hij 18 was. James benadrukt dat hij pas terug begon te flirten nadat Isayah zei dat hij meerderjarig was. Later ontdekte hij dan dat Isayah maar 16 jaar oud was. Daarop zei James dat hij zich daar ongemakkelijk bij voelde en verontschuldigde hij zich voor het flirten. Vervolgens beweert James dat het Isayah was die vroeg om toch te blijven praten. “Hij zei dat het ons kleine geheimpje kon zijn, dat hij een fan van me was en het aan niemand zou vertellen.”

Volgens James verbrak hij op dat moment de banden met Isayah. Tot slot laat James ook weten dat hij in de toekomst altijd een foto van een identiteitskaart of paspoort zal vragen voor hij met iemand begint te praten.

Isayah reageerde al op de lange post van James, waarbij hij zegt dat hij het is die James blokkeerde. Daarbij herhaalt hij nog eens dat James hem bleef vragen om naaktfoto’s te sturen zelfs nadat hij wist dat Isayah 16 jaar oud is. “Je noemde me knap en zei dat je hoopte dat je de tijd sneller kon laten gaan zodat ik 18 was.”

Andere getuigenissen

https://twitter.com/defnoodles/status/1365626465883025411?s=20

Na Isayah kwamen nog verschillende jongens naar buiten met gelijkaardige verhalen. De eerste was @a0nnj op Twitter. Hij deelde enkele screenshots van gesprekken met James Charles. Hij benadrukte dat er geen seksuele handelingen gebeurden, maar liet wel weten dat James met hem bleef flirten ook al wist hij dat hij 17 en dus minderjarig was. In de screenshots is ook te zien dat James hem foto’s stuurde en om video’s vroeg. “Het werd nooit seksueel, maar het was nog steeds vreemd hoe hij met me bleef praten en flirten nadat ik hem vertelde dat ik 17 was. Ik wilde m’n verhaal delen nu er zoveel anderen ook met hun verhaal naar buiten komen.”

Later deelde ook @Lifeofuzzy zijn verhaal via Twitter. Daarbij liet hij weten hoe hij met James begon te chatten en hoe het aanvankelijk leuke en aangename gesprekken waren. Tot de sfeer omkeerde en James hem begon aan te spreken als ‘daddy‘ en ‘babe‘. Dat maakte hem ongemakkelijk en dat maakte hij ook duidelijk aan de YouTuber. Later kreeg ook hij expliciete snaps.

James Charles heeft voorlopig nog niet gereageerd op de beschuldigingen van de twee jongens op Twitter.

Meer
Lees meer...