Smart speaker Alexa van Amazon kan binnenkort de stem imiteren van eender wie, zelfs als die dood is

Binnenkort kan je er voor kiezen om eender wie z’n stem toe te voegen aan Alexa, de smart speaker van Amazon. Dat kan gaan om een geliefde, maar zelfs ook om iemand die al overleden is. Het enige dat Alexa daarvoor nodig heeft, is een geluidsfragment van één minuut van de na te bootsen stem.

Het klinkt een beetje als een aflevering van Black Mirror, maar is binnenkort de realiteit. Amazon wil volgens een artikel op Sky News namelijk helpen om “herinneringen te behouden, zeker nu velen van ons iemand dierbaar hebben verloren tijdens de pandemie”.

Daarom ontwikkelde de multinational een systeem waarbij zijn spraakassistent Alexa eender welke stem kan nabootsen na het horen van minder dan één minuut audio. Zo kan je je dus het weer, het nieuws of andere berichten horen in de stem van een overleden vriend of familielid, je geliefde of zelfs een bekend persoon.

Voorlezen door oma

Op een conferentie in Las Vegas werd het systeem met succes gedemonstreerd. Amazon toonde daar namelijk een video van een kind dat aan Alexa vroeg om “de Wizard of Oz te laten voorlezen door haar oma”. De smart speaker veranderde daarna spontaan van stemgeluid en las het verhaal voor met een heel realistisch klinkende menselijke stem.

Amazon wilde op de conferentie wel niets kwijt over wanneer het de mogelijke nieuwe functie wereldwijd beschikbaar zal maken.

Meer
Lees meer...