Snelle opwarming van de aarde brengt grens van 1,5°C binnen handbereik

De wereld stevent af op een zorgwekkende toekomst, met stijgende temperaturen die naar verwachting binnen de komende vijf jaar kritieke drempels zullen overschrijden. Toonaangevende weerinstituten, zoals de World Meteorological Organization en het UK Met Office, voorspellen een kans van 80 procent dat in deze periode jaarlijkse temperatuurrecords zullen worden gebroken.

Nog verontrustender is dat er een aanzienlijke kans is (86 procent) dat in ten minste een van de komende vijf jaar de grens van 1,5 graden Celsius opwarming, zoals vastgelegd in het Akkoord van Parijs, wordt overschreden, meldt Euronews. Deze drempel, bedoeld om de ernstigste gevolgen van klimaatverandering te beperken, werd in 2024 al tijdelijk overschreden.

Wetenschap achter de stijgende temperaturen

De prognoses zijn gebaseerd op geavanceerde computersimulaties van internationale wetenschappelijke teams. Tien jaar geleden werd de kans dat de grens van 1,5 graden Celsius zou worden overschreden nog als klein ingeschat, maar vorig jaar gebeurde dit onverwachts. Inmiddels wordt ook een opwarming van meer dan 2 graden Celsius – een drempel die als een veel ernstiger kantelpunt wordt gezien – in de modellen meegenomen, tot ontsteltenis van veel wetenschappers.

Consequenties

De aanhoudende opwarming van de aarde zal ingrijpende gevolgen hebben voor weerpatronen en het menselijk welzijn. Extreme hittegolven zullen vaker voorkomen en intenser worden, wat aanzienlijke risico’s voor de volksgezondheid met zich meebrengt. Ook het aantal natuurbranden zal toenemen, aangewakkerd door hetere en drogere omstandigheden. De Noordpool warmt in versneld tempo op, wat bijdraagt aan versnelde ijsafsmelting en zeespiegelstijging.

Wetenschappers vergelijken de wereldwijde temperatuurstijging met een roltrap: natuurlijke El Niño-cycli zorgen voor tijdelijke schommelingen, maar in plaats van terug te keren naar eerdere niveaus na elke El Niño, blijft de planeet op een hoger temperatuurniveau hangen. Recordhoogtes worden zo de nieuwe norm. Deze voortdurende opwaartse trend benadrukt de urgentie om klimaatverandering aan te pakken en de schadelijke gevolgen ervan te beperken.

Meer
Lees meer...