Buitenbubbel van 10, reizen, horeca, avondklok: wat staat er op de planning van het Overlegcomité?

Temper je verwachtingen: als er vandaag versoepelingen worden aangekondigd, zullen het heel lichte zijn. Daarentegen is het wel mogelijk dat het Overlegcomité vandaag wat perspectief biedt aan verschillende sectoren.

Zoals premier Alexander De Croo (Open VLD) maandag benadrukte op basis van advies van de expertengroep, is het te vroeg om grote versoepelingen in te voeren. Ondanks heftige interne discussies deze week, tussen de verschillende partijen en regeringen van het Overlegcomité, zou die situatie niet ten gronde veranderd zijn volgens onze bronnen. De besmettingscijfers die de laatste dagen weer in stijgende lijn gaan, helpen daarbij niet echt.

Sociale bubbel

De onthulling van Jean-Marc Nollet (Ecolo) deze week blies de discussie over de grootte van de sociale bubbel binnenshuis nieuw leven in. MR en Ecolo pleitten ervoor om het knuffelcontact bestaande uit één persoon te herzien. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) en de eerste minister lijken echter niet bereid om toegevingen te doen op dat front. De experten zijn dan ook nagenoeg unaniem om dat nog niet te versoepelen. Epidemioloog Marius Gilbert legde gisteren uit waarom: “Als je een bubbel van vijf toelaat, zullen mensen 10 personen zien.” We blijven dus een zekere hypocrisie hanteren: door aan een zeer lage limiet vast te houden, blijft het idee bestaan dat grote bijeenkomsten of diners onder vrienden uit den boze zijn.

Wat wel kan wijzigen is de bubbel voor buitenactiviteiten. Beelden van jongerenbijeenkomsten op verschillende plaatsen in Vlaanderen gingen de afgelopen dagen rond op sociale media. Het Overlegcomité voorziet om de buitenbubbel uit te breiden van 4 contacten naar 8 of 10.

Avondklok

Wat de avondklok betreft, zit er voor de Vlamingen ook geen versoepeling in. De Franstaligen zijn echter vragende partij om de maatregel gelijk te trekken. Sinds het begin van de maatregel is de strengere avondklok in Wallonië en Brussel voer voor discussie. In Vlaanderen gaat deze om middernacht in, in Brussel en Wallonië al om 22 uur. Wie bijvoorbeeld om 22.15 uur van Nijvel naar Edingen rijdt, is bij vertrek in overtreding, in regel in Halle, om opnieuw in fout te zijn bij aankomst in Edingen.

De Waalse actoren zullen de maatregel dus zeker op tafel leggen tijdens het Overlegcomité. Brussel lijkt terughoudender om de avondklok in te korten, uit vrees voor te veel samenscholingen op straat. Het Brussels Gewest wil naar eigen zeggen situaties zoals afgelopen zomer vermijden, toen de sociale afstand minder en minder gerespecteerd werd naarmate de avond vorderde.

Reizen naar het buitenland

België kan relatief goede besmettingscijfers voorleggen in vergelijking met de buurlanden, en heeft besloten om de grenzen te sluiten tot 1 maart. Het was ook een manier om te vermijden dat de eigen bevolking en masse naar het buitenland vertrekt, zoals in het najaar gebeurde. En natuurlijk wil de regering zo ook de komst van nieuwe virusvarianten vertragen.

Het reisverbod en het sluiten van de grenzen staat echter onder druk vanuit verschillende hoeken, niet in het minst vanuit de Europese Unie. Het is mogelijk dat het verbod op niet-essentiële reizen vandaag sneuvelt, maar evengoed dat het nog wordt gehandhaafd tot eind maart om daarna te worden opgeheven.

Perspectief

Vooral de MR en Ecolo pleiten ervoor om verschillende sectoren perspectief te bieden. Zo pleit Willy Borsus (MR) in de Waalse kranten voor een heropening van de horeca eind maart.

De cultuursector zal ook over de tongen gaan. Woensdag wakkerde een onderzoek het debat aan dat suggereerde dat de kans op besmetting in een supermarkt groter is dan in een theater.

Maar de prioriteit van de minister van Volksgezondheid betreft onderwijs, met de volledige terugkeer van fysieke onderwijsactiviteiten in het hoger onderwijs. Mogelijk worden ook sportactiviteiten voor kinderen onder de 13 jaar versoepeld.

Wanneer? Minister Vandenbroucke spreekt over twee tot drie weken: de tijd die nodig is om de impact van de Britse variant, die nu de dominante mutatie is, te analyseren.

Meer
Lees meer...