Wanneer worden sociale contacten uitgebreid? Premier De Croo geeft uitleg

Versoepelingen op het vlak van sociale contacten zitten er niet meteen in. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) gezegd op de Franstalige zender RTBF. Volgens hem leent de huidige situatie zich daar niet toe.

Op het Overlegcomité halverwege oktober besliste de regering dat ieder huishouden maar één nauw contact meer mocht hebben. Toen mocht je wel nog tot drie mensen thuis ontvangen als daarbij afstand werd gehouden. Twee weken later werd ook die regel aangepast. Sindsdien mag je thuis maximaal één persoon uitnodigen, al mogen alleenstaanden nog één iemand extra zien. Buitenshuis mag er nog steeds met maximaal vier personen afgesproken worden.

Versoepelingen

Ondertussen zijn we vier maanden verder en is er van versoepelingen op sociaal vlak nog steeds geen sprake. Ook op het laatste Overlegcomité kwam dat onderwerp niet aan bod. Daar zijn de huidige coronamaatregelen verlengd tot minstens 1 april. Enkel voor de kapper kwam er een versoepeling, ondanks tegenkanting van sommige experts.

Tegenover de Franstalige zender RTBF blikt Alexander De Croo vooruit naar de toekomst. “Het versoepelen van de coronamaatregelen zal stap voor stap gebeuren, waarschijnlijk per sector. Je moet niet alles tegelijkertijd doen”, zei hij woensdagavond.

Zomer

“We hopen allemaal dat de sociale contacten uitgebreid kunnen worden, maar we zitten nu in een situatie waarin dat niet mogelijk is”, verduidelijkte De Croo. Een concrete tijdlijn kon de premier daarbij niet geven. Hij gaat er wel vanuit dat we tegen deze zomer onze sociale contacten minder zullen moeten beperken.

Meer
Lees meer...