‘Society of the Snow’: Film over de vliegtuigcrash waarbij overlevers overgingen tot kannibalisme krijgt trailer

Netflix heeft zojuist een trailer gedeeld van de geplande film Society of the Snow. Daarin zien we het waargebeurde verhaal van de Uruguayan Air Force Flight 571, die in 1972 neerstortte in de Andes. De overlevenden van die crash moesten toen 72 dagen in gruwelijke omstandigheden zien te overleven en gingen daarbij over op het eten van hun gestorven medepassagiers.

Eind 1972 was de wereld in de ban van het ongelofelijke verhaal van Uruguayan Air Force Flight 571. Terwijl de hoop op overlevenden al lang was opgegeven bleken toen namelijk toch 16 mensen de crash van dat vliegtuig te hebben overleefd. Zij wisten heel wat tegenslagen en gruwelijke omstandigheden te overwinnen in het ijskoude Andesgebergte waar hun vliegtuig was neergestort.

Uruguayan Air Force Flight 571 stortte neer op 13 oktober 1972 in het bergachtige grensgebied tussen Chili en Argentinië. Aan boord waren 5 bemanningsleden en 40 leden van een rugbyploeg en hun familie. Aanvankelijk overleefden 33 mensen de crash, maar de dagen erna stierven nog heel wat gewonden. Twee weken later eiste een lawine bovendien nog meer levens. Ondertussen vernamen de overlevenden via een kleine transistorradio dat de zoektocht naar hen na acht dagen was stopgezet.

Kannibalisme

Ze hadden in het wrakstuk van hun vliegtuig zo goed als geen eten en moesten na enkele dagen dus noodgedwongen de lichamen van de piloten en hun vrienden en familieleden beginnen opeten. Hoewel ze daar enige tijd over twijfelden, besefte iedereen dat dit de enige mogelijkheid was om te overleven. Uiteindelijk zouden na twee maanden de twee sterken van de groep een tocht door de bergen ondernemen op zoek naar hulp. Na een helse tocht van tien dagen vonden zij eindelijk iemand. Zo wisten ze hulp te sturen naar hun vrienden. 16 mensen overleefden de ramp, die meteen de wereldpers haalde.

Het verhaal van Uruguayan Air Force Flight 571 werd in 1993 al verfilmd in de film Alive van regisseur Frank Marshall met onder andere Ethan Hawke en Josh Hamilton in de hoofdrol. Die film was een succes, maar kon nooit op veel bijval rekenen van degenen die de ramp echt hadden meegemaakt.

Society of the Snow

Dat is wel het geval met de nieuwe Netflixfilm Society of the Snow. Die heeft een volledig Uruguayaanse en Argentijnse cast en kon op de medewerking rekenen van overlevenden en hun familieleden. Zij overschrijven de film als een mooi en realistisch eerbetoon. De getoonde personages komen veel meer overeen met de echte personen. Zo ligt een deel van de focus op Numa Turcatti, een jonge rechtenstudent die het meeste problemen had met het eten van mensenvlees en na twee maanden als laatste stierf.

Society of the Snow is geregisseerd door de Spanjaard J. A. Bayona (Jurassic World: Fallen Kingdom). De film is de Spaanse inzending voor de Academy Award van Beste Internationale Film en wordt gezien als een outsider voor die Oscar.

Bekijk hier de trailer van Society of the Snow:

Society of the Snow is vanaf donderdag 4 januari te zien op Netflix.

Meer
Lees meer...