Sp.a wil “Tinder voor leerkrachten die geen job vinden” lanceren

In januari waren maar liefst 1.395 leerkrachten werkzoekende ondanks de 2.649 openstaande vacatures in het onderwijs. Die raken moeilijk ingevuld, omdat er onder de leerkrachten weinig duidelijkheid zou zijn over waar ze aan de bak kunnen. Sp.a lanceert twee voorstellen om dat probleem aan te pakken en één daarvan is een “Tinder voor leerkrachten”.

Vlaams Parlementslid Steve Vandenberghe (sp.a) wijst er in onder meer de Mediahuis-kranten op dat vooral leerkrachten wiskunde, fysica en chemie het moeilijk hebben om in het secundair onderwijs een job te vinden. Vandenberghe klaagt aan dat “de minister (van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), red.) in het kader van het lerarentekort voor andere vakken wel een aantal opportuniteiten laat liggen”. Sp.a stelt daarom voor dat de Vlaamse regering “een Tinder voor werkzoekende leerkrachten en leerkracht zoekende scholen organiseert om de mismatch tussen de twee aan te pakken”.

Verplichting tot publicatie

Vandenberghe stelt ook dat er strikt gecontroleerd moet worden dat de scholen alle openstaande vacatures publiceren. Dat is namelijk verplicht, maar zou in de praktijk niet altijd gebeuren. “Het is essentieel om een correct beeld te krijgen van het lerarentekort. Ook de VDAB vindt dat”, klinkt het.

1.395 werkzoekende leerkrachten

Anno maart 2020 zijn 440 leerkrachten in het basisonderwijs werkzoekende en bijna 1.000 leerkrachten in het secundair onderwijs. Vooral in de provincie Antwerpen raken de vacatures niet ingevuld. Daar stonden er eind januari nog zo’n 835 open. In Oost-Vlaanderen waren dat er 691, in Vlaams-Brabant 567, in West-Vlaanderen 379 en in Limburg 177.

Meer
Lees meer...