Sporting Anderlecht: vijf verschillende leidende duo’s op amper twee jaar tijd

Met de aanstelling van Peter Verbeke als nieuwe CEO wijzigt voetbalclub Anderlecht alweer zijn management. Het leidt tot al de vijfde combinatie voorzitter-CEO op amper twee jaar tijd.

Sporting Anderlecht finaliseerde donderdag het eerder aangekondigde herstelplan. Hoofdaandeelhouder Marc Coucke scheldt de schulden van de club kwijt en neemt ook deel aan de kapitaalsverhoging van in totaal 42 miljoen euro. Voorzitter Wouter Vandenhaute doet ook een inspanning, net als de CVC-investeerders Geert Duyck, Steven Buyse en Michael Lavrysen.

Bij de B-aandeelhouders hebben Michael Verschueren (zoon van ex-manager Michel) en bouwondernemer Johan Beerlandt beslist om hun aandelen in de club te verkopen aan hoofdaandeelhouder Marc Coucke. Michael Verschueren blijft wel bestuurder, samen met éminene grise Etienne Davignon.

Naast de kapitaalinjectie wordt ook het management vernieuwd. Sportief directeur Peter Verbeke promoveert tot CEO. “De werkwijze die Peter het voorbije anderhalf jaar binnenbracht in het sportieve departement van de club, wordt zo doorgetrokken binnen heel RSC Anderlecht. Dit alles met één doel: Royal Sporting Club Anderlecht wil zo snel mogelijk de koppositie in het Belgisch voetbal opnieuw innemen”, zegt de club.

Verbeke wordt al de vierde CEO op twee jaar tijd en de derde CEO in het tijdperk Vandenhaute. Een overzicht.

Coucke-Van Biesbroeck (januari 2020)

Begin 2020 stond er nog heel ander duo aan het roer van Anderlecht. Marc Coucke was nog voorzitter en Jo Van Biesbroeck, een ex-topmanager van AB InBev was de CEO. De vertrouweling van biermiljardair Alexandre Van Damme gaf begin januari nog een interview over de financiële problemen bij de club. Enkele dagen later werd aangekondigd dat hij vanaf de lente vervangen wordt door Karel Van Eetvelt, de ex-topman van kmo-organisatie Unizo en bankenfederatie Febelfin.

Coucke-Van Eetvelt (april 2020)

“Een jeugddroom die uitkomt”, zo noemde Van Eetvelt zijn aanstelling als CEO. Zijn benoeming riep wel wat vragen op, want hij had uitsluitend een carrière bij beroepsfederaties en in de sociaal-politieke sfeer achter de rug, en niet in sportmanagement. Maar hij werd naar voren geschoven door Wouter Vandenhaute, die als extern adviseur mee het beleid van paars-wit ging bepalen.

Vandenhaute-Van Eetvelt (mei 2020)

Nog geen twee maanden na de aanstelling van Van Eetvelt als CEO, gaf hoofdaandeelhouder Marc Coucke de voorzittershamer door aan Wouter Vandenhaute. Velen verwachtten dat met de twee goed bevriende fietskameraden eindelijk het leidende duo voor de komende jaren in het zadel zat.

Vandenhaute-Donvil (januari 2021)

Erg lang hield Van Eetvelt het echter niet vol. Amper negen maanden na zijn start, verliet hij de club alweer. Later zou hij vertellen dat hij zich niet thuisvoelde in de harde wereld van de voetballerij. Een opvolger lag voor de hand. Jos Donvil, voormalig CEO van de telecombedrijven Base en VOO, werd eerder aangetrokken als operationeel directeur en volgde Van Eetvelt op als CEO. Ook Donvil wou een nieuwe wind laten waaien door de club, zo vertelde hij in interviews.

Vandenhaute-Verbeke (december 2021)

Maar ook Donvil vertrok na minder dan een jaar als CEO. Hij kondigde in oktober zijn exit aan, naar eigen zeggen omdat de samenwerking tussen Vandenhaute, hemzelf en sportief directeur Peter Verbeke niet optimaal was. Diezelfde Verbeke, als late dertiger beduidend jonger dan zijn recente voorgangers, mag het nu zelf proberen als CEO.

(ns)

Meer
Lees meer...