Klopt het dat er een staatsgreep aan de gang is in China?

Volgens wilde geruchten op het internet zou Chinees president Xi Jinping in Peking gearresteerd zijn na zijn reis naar Kazachstan.

Op 14 september zakte de Chinese leider Xi Jinping voor het eerste sinds de uitbraak van het coronavirus af naar het buitenland. Hij bezocht Kazachstan om de 22ste vergadering der staatsleiders van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) bij te wonen. Daar had hij onder andere een onderhoud met de Russische dictator Vladimir Poetin. Xi verscheen echter niet bij het avondmaal met de andere staatshoofden, maar trok zich terug en verliet het land niet lang daarna met enige haast.

Dat leidde toen al tot verschillende geruchten op het internet. Zou er een probleem zijn op het thuisfront of maakte Xi zich zorgen over een eventuele COVID-besmetting die hij zou opgelopen hebben? De afgelopen dagen kwamen er echter nog een pak geruchten bij. Enkele bronnen beweren zelfs dat er een staatsgreep plaatsvond in China tijdens de afwezigheid van Xi. Deze geruchten worden echter vooral verspreid door buitenlandse Chinese media met een sterke anti-Communistische Partij van China-vooringenomenheid en kleine Indiase nieuwssites. Voorlopig werd er nog niets bevestigd door betrouwbare bronnen binnen China.

Volgens de geruchten zou voormalig Chinees president Hu Jintao en gewezen premier Wen Jiabao de invloedrijke en gerespecteerde oud-politicus Song Ping overtuigd hebben om de Central Guard Bureau (CGB) van het land over te nemen. Dit orgaan zorgt voor de bescherming van hoge functionarissen. Vervolgens zouden de samenzwerende politici erin geslaagd zijn om de absolute autoriteit van Xi over het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA) af te schaffen. Daaropvolgend zou Xi gearresteerd zijn op een luchthaven nabij Peking nadat hij met spoed arriveerde vanuit Kazachstan. De Chinese leider zou volgens de geruchten momenteel onder huisarrest staan terwijl er druk onderhandeld wordt over een nieuwe overheid in Peking.

80 kilometer aan militair konvooi rond Peking

Het enige “bewijs” voor de heftige claims bestaat er in dat er de afgelopen dagen duizenden vluchten in het land plotseling werden afgeschaft. Ook zou de hogesnelheidstrein in verschillende delen van het land stilgelegd zijn zonder verklaring. Er werd voorlopig nog geen uitleg gegeven waarom dit het geval is, maar sommige experts menen dat dit al vaker voorgevallen is sinds de uitbraak van COVID.

Nog volgens de geruchten zou Song Ping van Peking een fort gemaakt hebben om loyalisten van Xi af te schrikken. Er werd de afgelopen dagen dan ook een militaire konvooi met een lengte van 80 kilometer opgemerkt buiten Peking. Maar nogmaals volgens experten zouden dit soort troepenbewegingen vaker voorkomen. Op 16 oktober vindt dan ook mogelijk een militaire parade voor het 20ste Nationale Congres van de Communistische Partij plaats, waarbij Xi een ongeziene derde termijn als president zou aanvaarden. Een van de belangrijkste redenen waarom de veteranen van de partij hem zouden willen afzetten met een coup, volgens de geruchten.

Voorlopig blijft het wachten op een bevestiging van een betrouwbare bron vanuit Peking. Verschillende experten blijven sceptisch maar geven aan dat de geruchten plausibel kunnen zijn. Het geeft nogmaals aan hoe weinig we eigenlijk weten over wat er zich afspeelt binnen de hoogste machtskringen van China.