Start jij jouw FINtastische carrière bij FOD Financiën?

Ben je klaar voor een boeiende en veelzijdige job? Ontdek de eindeloze mogelijkheden en maak een impact op onze samenleving.

Bij FOD Financiën vind je een breed scala aan functies voor zowel masters, bachelors als graduaten, ongeacht je studierichting. Wij interviewden twee jonge starters, Rosaline en Maxime, die met veel enthousiasme meer vertelden over hun werkervaring bij deze overheidsdienst.

Een wereld van mogelijkheden

Bij FOD Financiën vind je een wereld aan mogelijkheden, ongeacht je afstudeerrichting of ervaring. Of je nu een bachelor, graduaat of master op zak hebt, wij hebben een functie die bij je past. Als een van de grootste federale overheidsdiensten bieden we je niet alleen aantrekkelijke voordelen, maar ook volop kansen om je carrière te laten groeien.

Gevarieerde en maatschappelijk relevante jobs

Werken bij FOD Financiën betekent dat je dagelijks bijdraagt aan de maatschappij. Van belastinginning en fraudebestrijding tot financiële regelgeving, je werk heeft een echte impact. Wist je bijvoorbeeld dat de medewerkers bij Douane & Accijnzen nagaan of er smokkelwaar zit in de containers die in onze havens toekomen? Of dat ze het fiscale aspect controleren van de goederen die ons land binnenkomen? Zo draag je écht jouw steentje bij tot een betere samenleving!

Bovendien blijft FOD Financiën innoveren en gebruikt het de nieuwste IT-toepassingen. Rosaline (24 jaar), Deskundige Dossierbeheerder bij de Patrimoniumdocumentatie, ook wel het ‘kadaster’ genoemd in de volksmond, vertelt: “Mijn kerntaak is het (her)schatten van kadastrale inkomens van diverse gebouwen zoals scholen en grote bedrijven. Het boeiendste aan mijn job vind ik de afwisseling in mijn takenpakket.”

Maxime Bauden (23 jaar), werkzaam bij de administratie Fiscaliteit, vertelt over zijn specifieke rol binnen het team ‘Roerende voorheffingen voor niet-inwoners’. “Ik werk in een team met verschillende profielen, van jong tot oud, en de sfeer is echt geweldig. Mijn taken bestaan uit het behandelen van dossiers waarin ik moet nagaan of niet-inwoners van België voldoen aan de voorwaarden om een terugbetaling van een deel van de roerende voorheffingen te krijgen die ze te veel hebben betaald. Het werk is zeer boeiend omdat ik echt een steentje bijdraag aan de werking van FOD Financiën en onze maatschappij.”

Maxime zegt met trots: “Mijn rol draagt bij aan de samenleving door dienstbaar te zijn tegenover alle burgers en niet-inwoners. Ik zorg ervoor dat de wetten en plichten van internationale verdragen integer en correct worden uitgevoerd, wat essentieel is voor het vertrouwen en de rechtvaardigheid van ons fiscaal systeem.”

Bezoek jobfin.be

Een loopbaan in voortdurende ontwikkeling

De medewerkers krijgen volop kansen om te groeien en nieuwe functies te ontdekken. Of je nu verticaal wil doorgroeien of horizontaal wil switchen naar een andere functie, FOD Financiën biedt een dynamische omgeving waarin je jezelf continu kan ontwikkelen. Zo zijn zowel Rosaline als Maxime, dat betekent via een startbaanovereenkomst, gestart en lopen ze nu stage om statutair ambtenaar te worden. Rosaline: “Tijdens mijn laatste maanden als student Vastgoed-Landmeten bezocht ik een jobbeurs van FOD Financiën. Daar heb ik me ingeschreven voor een sollicitatiegesprek voor een Rosettacontract. Na de sollicitatie kreeg ik een jobaanbieding en werkte ik 10 maanden als Rosetta. Intussen ben ik na een selectieprocedure gestart aan mijn statutaire stage.”

Maxime voegt toe: “Ik ben in november begonnen als Rosetta bij FOD Financiën en ben sinds februari ‘herbegonnen’ als statutair ambtenaar. Een Rosettacontract is een specifieke procedure die exclusief is voor jongeren onder de 26 jaar. Het biedt jongeren een unieke kans om (zelfs zonder eerdere werkervaring) aan de slag te gaan bij de overheid. Bovendien is de sollicitatieprocedure korter en eenvoudiger dan bij een statutaire selectie. Nu volg ik één jaar ‘stage’ waarin ik heel wat opleidingen krijg en dan word ik officieel statutair ambtenaar en mag ik zelfs de eed afleggen. Dat kan je toch wel als een promotie zien, vind ik! Sinds ik aan de slag ben, heb ik verschillende opleidingen gevolgd die mijn geheugen hebben opgefrist qua materie die ik nu nodig heb bij het uitoefenen van mijn job zoals boekhouden en vennootschapsbelasting. De docenten (ook collega’s van onze FOD) zijn zeer gedreven en hulpvaardig. Collega’s die geen specifiek diploma hebben, worden niet in de steek gelaten en krijgen de steun die ze nodig hebben tijdens deze opleidingen.”

“Het cliché luidt dat werken voor de overheid betekent dat je weinig hoeft te doen, alsof het job voor luie mensen is . Maar sinds ik bij FOD Financiën werk, heb ik dat stereotype van de ‘vastbenoemde, vastgeroeste ambtenaar’ nog nooit ontmoet! Iedereen die ik tegenkom, is gemotiveerd, werkt met trots en voert zijn taken efficiënt uit.” – Maxime Bauden (23 jaar)

Uitgebreide opleidingsmogelijkheden

Bij FOD Financiën investeren ze in jouw toekomst door je een breed scala aan opleidingsmogelijkheden aan te bieden. Of het nu gaat om soft skills, hard skills, of taalopleidingen die je een extra taalpremie kunnen opleveren, je hebt toegang tot tal van trainingen om je vaardigheden te verbeteren. Maxime zegt hierover: “Het grote aanbod aan opleidingen is een belangrijk voordeel. Bij onze FOD Financiën kun je zelfs een tweetaligheidspremie verkrijgen als je tweetalig bent, of als je je inzet om een tweede taal, in mijn geval Frans, te leren via de taalopleidingen die ze aanbieden.”

Aantrekkelijke financiële voorwaarden

Het financiële plaatje is duidelijk en aantrekkelijk. Transparante starterslonen zonder discriminatie, aangevuld met maaltijdcheques, een telewerkpremie en andere extra’s zorgen voor een uitstekende vergoeding. Voor meer details over deze aantrekkelijke financiële voorwaarden, klik hier.

Perfecte work-life-balans

Flexibele werktijden, telewerken en de verlofregeling zorgen ervoor dat je werk en privé optimaal kunt balanceren. “Het aantal verlofdagen en de flexibiliteit tussen thuiswerken en op kantoor werken zijn grote pluspunten,” zegt Rosaline. Maxime voegt daaraan toe: “Je kan tot 60% van de week telewerken, wat zorgt voor een goed evenwicht tussen je werk en privéleven.”

Jobzekerheid

Met een statutaire functie krijg je de zekerheid van een stabiele job. Veel van onze medewerkers zijn gestart via een Rosettacontract en hebben nu een vaste positie binnen de organisatie. “Jobzekerheid haalt zeker wat stress weg,” aldus Maxime.

Betekenisvolle jobs

Maxime: “Het is enorm boeiend omdat je echt wel een steentje bijdraagt aan de werking van FOD Financiën en onze maatschappij. Bovendien leer ik elke dag bij en word continu ondersteund.” Rosaline voegt toe: “Het feit dat ik kan bijdragen aan een toekomstgericht systeem waarbij informatie op een correcte manier wordt vastgesteld, maakt dat ik mijn job als betekenisvol ervaar.”

Waarom solliciteren? 

Rosaline moedigt potentiële kandidaten aan door te benadrukken hoe boeiend de inhoud van het werk is: “Vooral niet twijfelen om te solliciteren! De inhoud van de job is zeer gevarieerd en uitdagend, en dat maakt het werk zo boeiend. Daarnaast zorgen de flexibiliteit en de vele opleidingsmogelijkheden, naast de goede voorwaarden, ervoor dat je je continu kunt ontwikkelen in een maatschappelijk relevante rol.”

Maxime vult aan: “Aarzel zeker niet om te solliciteren, de overheid zoekt altijd nieuwe medewerkers. Flexibiliteit en welzijn op het werk zijn enorm belangrijk voor onze organisatie, waardoor je je meteen op je gemak voelt.”

Word een FINtastische Master of FINomale Bachelor!

Heb je een bachelor, graduaats- of masterprofiel en ben je op zoek naar een uitdagende en veelzijdige carrière? Schrijf je dan in voor onze selectieprocedure en ontdek een wereld vol mogelijkheden bij FOD Financiën. We zoeken maar liefst 52 bachelor- en graduaatsprofielen en 40 masterprofielen,en daarenboven  leggen we ook een reservelijst aan voor toekomstige aanwervingen.

Voor meer informatie en om je in te schrijven, bezoek www.jobfin.be.

Start je carrière bij FOD Financiën en maak een verschil.

Meer
Lees meer...