Onderzoek toont aan: Nederlandse kinderen moeten blijven zitten en proeven

Geschreven met branded content van HelloFresh.

Nederlandse kinderen en eettafel regels

Uit recent onderzoek blijkt dat Nederlandse gezinnen specifieke regels hanteren aan de eettafel. Een opvallende bevinding is dat maar liefst 60% van de Nederlandse kinderen aan tafel moet blijven zitten totdat iedereen uitgegeten is. Daarnaast wordt door meer dan de helft (56%) van deze kinderen verwacht dat ze eten wat de pot schaft. Opvallend genoeg moeten 6 op de 10 kinderen (59%) minstens één hap proeven van wat hen voorgeschoteld wordt.

Drukke ouders in de keuken

Hoewel een groot deel van de Nederlandse ouders hun kinderen deze eettafelregels oplegt, blijkt uit het onderzoek dat een deel van hen dagelijks druk in de keuken staat. Maar liefst 15% van de ouders geeft namelijk aan vrijwel altijd apart te koken voor hun kinderen. Dit betekent dat ze vaak meerdere gerechten moeten bereiden om aan de voorkeuren van hun kroost te voldoen.

Geen schermen aan tafel: Ouders spreken zich uit

Standpunt van Nederlandse ouders

Uit een recente enquête blijkt dat maar liefst driekwart (73%) van de Nederlandse ouders van mening is dat schermen tijdens het eten van tafel moeten blijven. Wat opvalt, is dat vaders (19%) maar liefst 4 keer vaker (!) toegeven aan het gebruik van een scherm aan de eettafel dan moeders (5%). Bovendien voelen mannen zich net iets vaker schuldig (42% tegenover 37% van de vrouwen) als ze hun kinderen toestaan om tijdens het eten naar een scherm te kijken.

De schaamte rondom schermen

De schuldgevoelens rondom het gebruik van schermen tijdens het eten zijn begrijpelijk, gezien het feit dat de meerderheid van de ouders (54%) het als slecht beschouwt als andere ouders hun kinderen tijdens het eten op een tablet of telefoon laten kijken. Er heerst iets meer begrip wanneer het gebruik van een tablet of telefoon plaatsvindt in een restaurant (38%).

Impact op gezondheid

Julie Lootens, diëtiste bij HelloFresh, licht toe welke impact het gebruik van een scherm tijdens het eten kan hebben op de gezondheid: “Het gebruik van een scherm tijdens de maaltijd leidt af. Doordat je afgeleid bent en niet bewust eet, negeer je de signalen die je maag naar je hersenen stuurt. Hoewel je gegeten hebt, beseft je lichaam dit mogelijk niet goed.” Dit kan resulteren in latere snackmomenten of opnieuw opkomende trek in eten.

*Onderzoek in opdracht van HelloFresh uitgevoerd door Markteffect met 1034 respondenten in heel Nederland tussen november en december 2023 

Meer
Lees meer...