Gezonder eten zorgt voor een gezondere planeet

Gezonde voeding is goed voor jouw gezondheid. Da’s logisch. Maar nu heeft onderzoek aangetoond dat gezonde voeding vaak ook een positieve impact heeft op het milieu. Het is de eerste keer dat een onderzoek gezondheid én milieu bestudeert.

Dat een gezond dieet goed is voor jouw gezondheid, dat moeten we je niet meer vertellen. Maar wist je ook dat je door gezond te eten de planeet een stapje vooruit helpt? Nieuw onderzoek heeft namelijk aangetoond dat een goed dieet ook vaak een positieve impact heeft op het milieu.

Gezondheid en milieu samen geanalyseerd

Gezond
Giphy

Het was al langer geweten dat ongezonde voeding geen goede impact heeft op de bevolking van westerse landen. Bovendien wordt er al jaren voor gepleit om minder rood vlees te eten en zo het milieu te helpen. Die twee onderzoeken hebben jarenlang naast elkaar gestaan, maar nu zijn ze voor het eerst met elkaar vergeleken.

De Universiteit van Oxford onderzocht 15 voedingsmiddelen. Het ging langs de ene kant om plantaardig voedsel: fruit, groenten, peulvruchten, noten, aardappelen en geraffineerde en volkoren granen. Daarnaast bekeken de onderzoekers ook de impact van gesuikerde dranken en dierlijk voedsel. Daar analyseerden ze de gevolgen van rauw en verwerkt rood vlees, kip, melkproducten, eieren en vis.

Productieproces vergelijken met dat van portie groenten

Op vlak van gezondheid focusten de onderzoekers op de impact van voeding op hartfalen, beroertes, diabetes (type 2) en darmkanker. Om het effect op het milieu te berekenen, vergeleken ze de productie van voedingsmiddelen met die van een portie groenten. Het ging dan vooral om de uitstoot van broeikasgassen daarvoor, het waterverbruik en de vervuiling die erdoor veroorzaakt werd.

Wat bleek? Een dieet dat bestaat uit fruit, groenten, bonen en volkoren granen is het beste om ziektes te vermijden en het klimaat en de wereldwijde watervoorraad te beschermen. Rood en verwerkt vlees langs de andere kant, veroorzaken meer ziektes en vervuiling.

Uitzonderingen

Fruit
Giphy

Op elke regel zijn uitzonderingen. En dat is ook hier niet anders. Vis, bijvoorbeeld, is algemeen gezien heel gezond, maar is helemaal niet goed voor het milieu. Zeker niet wanneer onderzoekers het productieproces vergeleken met dat van plantaardig voedsel.

Ook gesuikerde voeding doet een beetje tegendraads. Voedingsmiddelen zoals koekjes en gesuikerde frisdranken hebben meestal amper invloed op het milieu. Maar dat ze niet gezond zijn, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen.

Nieuwe labels

Uiteraard spelen ook de plaats waar en de manier waarop voedsel geproduceerd wordt een belangrijke rol in de gevolgen voor zowel je gezondheid als het milieu. Maar volgens de onderzoekers is de belangrijkste factor de keuze van een bepaald soort voedsel.

De onderzoekers werken ook aan een nieuw soort label, dat meer informatie geeft over de impact van dat product op milieu en gezondheid. Ze willen bekijken of die informatie de keuze voor een bepaald product beïnvloedt.

Meer
Lees meer...