Left Right
scrollTop top

Minder plastic in 2020: stickers op fruit en groenten gaan weg


© unsplash

Plastic is een grote vervuiler van de aarde die ons groene toekomstbeeld in de weg staat. Na vele klimaatbetogingen en marsen die in Europa plaatsvonden, kondigt de Belgische handelsfederatie, Comeos, enkele maatregelen aan die tot een grote daling in ons plasticverbruik moeten leiden.

Stickers op groenten en fruit zijn overbodig volgens Comeos, de Belgische federatie van handel en diensten. Zullen die vanaf volgend jaar niet meer gebruikt worden, of het zullen herbruikbare stickers moeten zijn. En het houdt niet op bij stickers alleen, meldt De Standaard.

Geen plastic meer

Meteen alle plastic afschaffen, is op dit moment nog niet mogelijk, laat CEO Dominique Michel van Comeos weten. Maar dat wil niet zeggen dat er geen massale vermindering kan plaatsvinden. Comeos kondigt zowel de afschaffing van stickers op groenten en fruit in 2020 aan, als de afschaffing van plasticbekers die amper eenmalig gebruikt kunnen worden. Dat betekent dat er enkel nog kartonnen bekertjes, voor bijvoorbeeld afhaalkoffie, verkocht zullen worden. Dat is ons vooruitzicht voor het komende jaar en daar komt bij dat vanaf 2021 ook plastic borden en plastic bestek niet langer verkrijgbaar zullen zijn binnen heel de Europese Unie.

Plastic zakjes

De eerstvolgende afschaffing is die van plastic zakjes. In vergelijking met vroeger geven supermarkten al veel minder snel zakjes mee dan dat normaal de gewoonte was. Maar vanaf december 2019 zal er helemaal geen sprake meer zijn van plastic zakjes want die worden vervangen door papieren en kartonnen zakken of herbruikbare alternatieven. Door de afschaffing van plastic stickers en plastic zakjes zouden we jaarlijks 2.620 ton minder plastic aanmaken, volgens Dominique Michel.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  112.547.616
 • Aantal
  doden
  2.497.865
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  760.809
 • Aantal
  doden
  21.988