Een nieuwe generatie bij FOD Financiën: Verhalen van groei en ontwikkeling

FOD Financiën transformeert voortdurend door nieuwe talenten aan te trekken en hen te voorzien van kansen om te groeien en zich te ontwikkelen binnen de organisatie. Dit wordt deels gerealiseerd door de startbaanovereenkomsten (ook wel Rosettacontracten genoemd), een contract dat jongeren onder de 26 jaar ondersteunt bij hun start in de professionele wereld. We spreken met twee dynamische medewerkers, Pieterjan Vancanneyt en Sophie Roels, die ons een blik gunnen in de wereld van FOD Financiën door hun eigen ervaringen te delen.

De schakel tussen techniek en fiscale verantwoordelijkheid

Bij FOD Financiën speelt de startbaanovereenkomst een cruciale rol in het aantrekken van nieuw talent. Zo gebeurde het ook bij Pieterjan Vancanneyt, die in dienst trad via zo’n startbaanovereenkomst. De ervaren business analist bij FOD Financiën vertelt ons graag over de verrijkende mogelijkheden die zo’n contract met zich meebrengt.

In zijn huidige rol is hij verantwoordelijk voor TAXI, een essentiële applicatie die ingezet wordt voor het verwerken van personenbelasting. “Je moet snel kunnen schakelen,” zegt Pieterjan Vancanneyt, een business analist/product owner bij FOD Financiën. Zijn job bij FOD Financiën vereist een constante balans tussen technische expertise en de behoeften van zowel gebruikers als burgers. De kern van zijn taak als business analist is variatie: het gaat om het onderhoud van de applicatie, het oplossen van technische issues en het implementeren van nieuwe functies gebaseerd op feedback van zowel collega’s als burgers. Dit vereist een aanzienlijk aanpassingsvermogen en het vermogen om snel te kunnen schakelen tussen verschillende taken en projecten.

Als link tussen de business en ICT, benadrukt Pieterjan het belang van communicatie: “Communicatie is van essentieel belang. Je bent constant in contact met diverse partijen en je moet creatieve oplossingen vinden voor complexe problemen.” Zijn werk vereist een gevarieerde aanpak en de bereidheid om zich snel aan te passen aan veranderende omstandigheden. Zo draagt hij bij aan de continue verbetering en evolutie van de fiscale dienstverlening.

Verder verduidelijkt Pieterjan dat er binnen FOD Financiën een brede waaier aan carrièremogelijkheden bestaat. Business analisten worden niet enkel gezocht binnen de Fiscaliteit maar ook in andere administraties zoals onder andere de Douane en de Bijzondere Belastinginspectie (BBI). Dit toont de diversiteit en de groeimogelijkheden die de organisatie biedt aan haar werknemers.

Het verhaal van Pieterjan Vancanneyt is een voorbeeld van hoe een startbaanovereenkomst bij FOD Financiën kan leiden tot een boeiende en veelzijdige carrière.

Sophie Roels: Het jonge gezicht van fiscale expertise

Sophie Roels, een financieel deskundige bij FOD Financiën, vertegenwoordigt de jonge energie die de organisatie door haar aderen laat stromen. Met haar startbaanovereenkomst als springplank, begon Sophie haar carrière bij FOD Financiën kort na haar afstuderen. Zo een startbaanovereenkomst bood haar een stevige basis en de kans om door te groeien: “Na mijn eerste jaar, waarin ik elke vier maanden werd geëvalueerd, kreeg ik een positieve beoordeling waardoor mijn contract met vier jaar werd verlengd,” deelt Sophie enthousiast mee.

Sophie benadrukt de voordelen van werken onder een startbaanovereenkomt: “Het brengt je in een jong en dynamisch team, en je geniet van bijna dezelfde voordelen als een statutair ambtenaar.” De flexibiliteit in werkuren en de gevarieerde jobinhoud zijn aspecten die Sophie bijzonder waardeert en graag aan anderen aanbeveelt.

Startbaanovereenkomst: Een poort naar professionele ontplooiing

De ervaringen van Pieterjan en Sophie onderstrepen de waarde van de startbaanovereenkomst bij FOD Financiën. Het is meer dan alleen een contract; het is een belofte van professionele groei, persoonlijke ontwikkeling en de kans om bij te dragen aan het welzijn van de samenleving. Door jongeren een kans te geven om een eerste kans op te doen in de publieke sector, investeert FOD Financiën in de toekomst en de continue vernieuwing van haar diensten.

“Het is zeker een aanrader om bij FOD Financiën te komen werken,” zegt Sophie, een gevoel dat ook door Pieterjan wordt gedeeld. Dankzij de startbaanovereenkomst als springplank worden zij niet alleen deskundigen in hun veld, maar ook voorbeelden van hoe een goede start kan leiden tot een succesvolle carrière binnen de overheid.

Door middel van innovatie en de integratie van jong talent blijft FOD Financiën zijn belofte nakomen om zowel burgers als haar eigen medewerkers optimaal te bedienen. De verhalen van Pieterjan en Sophie zijn slechts twee van de velen die illustreren hoe de organisatie zich inzet voor groei en vooruitgang.

Meer
Lees meer...