Steeds meer mensen zeggen televisieabonnement op: Proximus en Telenet blijven klanten verliezen

De traditionele televisieabonnementen verliezen steeds meer aan populariteit in België. Alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar hebben 33.000 mensen hun tv-abonnement bij Telenet en Proximus stopgezet.

Cord cutting, het fenomeen waarbij mensen hun klassieke kabelabonnement opzeggen, neemt al jaren toe. De opkomst van streamingdiensten maakt voor veel mensen een tv-abonnement overbodig. Terwijl het aanbod aan streamingdiensten blijft groeien, kiezen steeds meer mensen ervoor om hun televisieabonnement op te zeggen als manier om te besparen.

Volgens gegevens van VRT NWS hebben in de eerste drie maanden van dit jaar 18.000 mensen hun televisieabonnement bij Telenet opgezegd. Proximus verloor in dezelfde periode 15.000 klanten.

De opkomst van streaming

De afname in het aantal klassieke tv-kijkers is makkelijk te verklaren. Grote Vlaamse zenders zoals VTM, VRT en GoPlay bieden met respectievelijk VTM GO, VRT Max en GoPlay allemaal eigen streamingdiensten aan, waar kijkers zowel live als achteraf programma’s kunnen bekijken. Daarnaast zijn er internationale streamingdiensten zoals Streamz, Netflix, Apple TV+, Prime Video en sinds kort HBO Max, die allemaal hun intrede hebben gedaan op de Belgische markt.

Klassieke televisie blijft populair

Ondanks de trend van cord cutting blijft het aantal kijkers van klassieke televisie in Vlaanderen relatief hoog. Volgens de meest recente Digimeter, het jaarlijkse onderzoek naar mediagebruik in Vlaanderen van Imec en UGent, blijkt dat 78 procent van de Vlamingen nog steeds digitale televisie heeft.

Toch zijn er duidelijke verschillen tussen leeftijdsgroepen. In de categorie van 25 tot 34 jaar daalt het aantal mensen met een traditioneel televisieabonnement snel, wat de verschuiving naar een jongere, meer streaminggeoriënteerde kijkersbasis benadrukt.

Meer
Lees meer...