Striptekenaar Merho stopt met ‘De Kiekeboes’; toekomst van stripreeks onzeker

Groot nieuws uit het Vlaamse striplandschap, maar na 46 jaar en 164 albums stopt stiptekenaar Merho – echte naam Robert Merhottein (74) – met de succesvolle strip ‘De Kiekeboes’. Dat meldt HLN. Over de toekomst van de reeks is nog geen beslissing genomen.

In 1976 contacteerde Merho een eerste keer Het Laatste Nieuws. Hij werkt toen bij Willy Vandersteen, de originele tekenaar van ‘Suske en Wiske’, en had in zijn vrije tijd gewerkt aan De wollebollen, zijn eerste eigen strip rond de familie Kiekeboe. Die krant had toen als enige populaire krant in Vlaanderen nog geen strip. Aanvankelijk zagen ze ook niet in de verhalen van Merho, maar in 1977 gaven ze hem toch een contract.

“Pas vanaf het derde album, De dorpstiran van Boeloe boeloe, een parodie op de Oegandese dictator Idi Amin, begon de strip echt in zijn plooi te vallen”, legt Merho uit aan VRT NWS. Ook zijn tekenstijl is doorheen de jaren alvast veranderd. “In de beginjaren tekende ik iets karikaturaler, op het einde hanteerde ik een eerder semi-realistische stijl. Dat past ook beter bij de verhalen die vaak echt zouden kunnen gebeurd zijn.”

Toekomst?

In 2010 veranderde ook de naam van de stripreeks voor het 125ste album. ‘Kiekeboe’ is sindsdien ‘De Kiekeboes’, een teken dat alles al lang niet meer enkel rond Marcel draaide. Ook het tekenen van de verhalen heeft Merho sinds 2020 volledig overgelaten aan anderen. De scenario’s neemt hij wel nog steeds, soms met hulp, voor zijn eigen rekening. Omdat Merho nu ook daarmee gaat stoppen, is het onduidelijk wat de toekomst is van ‘De Kiekeboes’.

“Die knoop is nog niet doorgehakt. Ik zet geen punt achter ‘De Kiekeboes’, maar een vraagteken. De uitgeverij bekijkt of en hoe het zonder mij verder kan”, zegt hij daarover in HLN.

Meer
Lees meer...