Left Right
scrollTop top

Succesvolle ‘Partij voor de Dieren’-Facebookpagina blijkt fake: Vlaams Belang sponsort alle ads


Partij Voor De Dieren Vlaanderen Facebookpagina
© Facebookpagina Partij Voor De Dieren

Wie onlangs nog een foto van een schattig beestje van de Partij voor de Dieren likete, keek misschien verward naar de boodschap die de Facebookpagina gisteren stuurde. PvdD komt niet zelf op, maar roept op om voor de ‘diervriendelijkste’ partij te stemmen: Vlaams Belang. Wat blijkt? De campagnes van PvdD, die tijdens deze verkiezingen niet opkomt, worden al een tijdlang gesponsord door Vlaams Belang.

In Nederland kennen ze de Partij voor de Dieren al langer, maar in België kwam het project maar niet van de grond. Toch heeft de Facebookpagina van Partij voor de Dieren enkele tienduizenden likes. Logisch: het initiatief kan op veel online steun rekenen en de Partij investeert nog steeds in een uitgebreide sociale mediacampagne. Veel beestjes, lieve dieren en campagnes tegen dierengeweld. En vervolgens: een oproep om op Vlaams Belang te stemmen.

Gesponsord door Vlaams Belang

Wat blijkt? De sociale mediacampagnes van de PvdD worden al even gesteund door Vlaams Belang, weet Apache. Dat maakt van de PvdD een front voor de partij van Tom Van Grieken. Want Partij voor de Dieren komt al enkele jaren niet meer op, dat deden ze eigenlijk sowieso maar één keer.

Partij voor de Dieren heeft dan wel een Nederlandse naamgenoot, eigenlijk zijn de twee niet gelinkt. Maar in 2004 richtte Jan Van Puyvelde de partij wel op, in de hoop op de Nederlandse naambekendheid te kunnen meesurfen. Het lukte niet: in 2004 haalde de partij de kiesdrempel in Antwerpen alvast niet. Opvallend: net dan haalt Groen, op dat moment nauwelijks net een jaar omgedoopt van Agalev, de kiesdrempel wél.

Partij voor de Dieren België

In 2010 dan, probeerde Partij voor de Dieren een doorstart te maken: met Joyce De Trogh, toch een beetje de Pamela Anderson van Vlaanderen, als boegbeeld, stormen ze naar de verkiezingen. Maar de lijsten raken niet op tijd rond en PvdD moet de verkiezingen aan zich laten voorbijgaan. Van Puyvelde zet zich op de lijst van LDD en raakt niet verkozen.

Partij voor de Dieren heeft dus wel degelijk bestaan in België, alleen hebben het merendeel van de volgers op Facebook wellicht niet door dat de sponser achter de advertenties van de pagina momenteel door Vlaams Belang worden gefinancierd. In de berichtgeving op de pagina is daar alvast niets van te merken.

Partij Voor De Dieren Vlaanderen Facebookpagina
Facebookpagina Partij Voor De Dieren

De Facebookpagina van de Partij voor de Dieren is recent: pas in 2018 opgericht. Wie goed kijkt, ziet ook dat de pagina gesponsord is door Vlaams Belang. Maar toen de pagina gisteren opriep om te stemmen voor de partij van Tom Van Grieken, bleek toch dat niet iedereen die boodschap had meegekregen. Of de pagina opgericht is met de bedoeling om als Vlaams Belang-front op te treden, is helemaal niet duidelijk. Je zou ook kunnen zeggen dat Partij voor de dieren de switch maakt van LDD naar Vlaams Belang.

Duidelijke link

Dat is trouwens ook helemaal niet illegaal: partijen moeten wel transparant zijn (zo kan je dus wel degelijk de sponsoring terugvinden) en is het vrij logisch dat Vlaams Belang inzet op dierenrechten. Zo is de partij al jaren tegen onverdoofd slachten, ook onderdeel van de anti-immigratie-agenda van het Vlaams Belang. Wie op de pagina zat, vermoedde echter niet noodzakelijk een link met Vlaams Belang, omdat er op die oproepen wel degelijk nog ‘Partij voor de Dieren’ staat gewatermerkt.

Partij Voor De Dieren Vlaanderen Facebookpagina
Facebookpagina Partij Voor De Dieren

Overigens is er wel degelijk een soort opvolger voor de Partij voor de Dieren: DierAnimal komt op in bijna alle provincies en staat ook op de Europese lijsten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…