Er is in de Verenigde Staten nog nooit voor zoveel geld op de Super Bowl gegokt als voor en tijdens deze editie. Het gaat naar schatting in totaal om 7,61 miljard dollar (6,7 miljard euro), 78 procent meer dan vorig jaar. Die indrukwekkende cijfers tonen nog maar eens aan hoe enorm Amerikanen in de ban zijn geraakt van het gokken op sportwedstrijden, iets wat minder dan vier jaar geleden nog in zo goed als alle staten verboden was.
De Verenigde Staten vierden afgelopen zondag hun jaarlijkse sportieve hoogdag. Het was toen namelijk tijd voor 56ste editie van de Super Bowl, de finale van de American Football-competitie NFL. En die dag is lang veel meer dan enkel maar een sportwedstrijd. Super Bowl LVI betekende ook opnieuw celebrity’s in het publiek, peperdure advertenties, een veelbesproken Halftime Show en sinds dit jaar ook voor bijna 8 miljard dollar aan weddenschappen.
De markt rond sportweddenschappen is van de snelst groeide bedrijfstakken in de VS. Die enorm boom begon in mei 2018. Toen oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof dat een federaal verbod op sportweddenschappen uit 1992 in strijd was met de rechten van de verschillende staten. Sinds die historische uitspraak hebben steeds meer Amerikaanse staten sportweddenschappen gelegaliseerd.
New York
Ondertussen is gokken op sportwedstrijden in 30 staten en in hoofdstad Washington DC legaal. De laatste staat die sportweddenschappen toeliet, was Louisiana op 25 januari 2022. Twee weken daarvoor was het aan de staat New York en het is vooral die beslissing heeft voor een ware explosie heeft gezorgd in het online gokken op de Super Bowl. New York is met voorsprong verantwoordelijk voor het grootste deel van de weddenschappen op deze wedstrijd tussen de Los Angeles Rams en Cincinnati Bengals.
De organisatie American Gaming Association berekende dat er in totaal voor maar liefst 7,61 miljard dollar (6,7 miljard euro) is gegokt op de Super Bowl. 31,4 miljoen Amerikanen zouden in totaal op de een of andere manier een gokje hebben gewaagd. De helft daarvan doet dat bij officiële gokkantoren of -websites, de andere helft gewoon onder vrienden.
Belastingen
De stortvloed aan weddenschappen is niet alleen voor gokkantoren en -websites lucratief, maar ook voor de Amerikaanse staten die gokken legaal hebben gemaakt. Gokbedrijven moeten namelijk heel wat belastingen betalen op hun inkomsten. In New York gaat het bijvoorbeeld om 51 procent. Zo verdiende de staat in de eerste maand na het toelaten van online sportweddenschappen – en dus nog voor de Super Bowl – al 70,6 miljoen dollar (62 miljoen euro) aan extra inkomsten. Een speciale wet zorgt ervoor dat dat geld integraal gaat naar onderwijs, sportactiviteiten voor jongeren, een verlaging van de belasting op onroerend goed en de behandeling van gokverslavingen.