Super Bowl LVI: Was knielende Eminem een politiek statement of niet?

De Halftime Show tijdens de 56ste Super Bowl werd verzorgd door Dr. Dre, Snoop Dogg, Mary J. Blige, Kendrick Lamar en Eminem. Die laatste knielde tijdens het laatste nummer bijna een minuut lang. Velen zien hierin een politiek statement van de rapper, die zich al meermaal uitsprak tegen het beleid.

De pauze tijdens de Super Bowl wordt elk jaar opgevuld door de Halftime Show. Die werd dit jaar verzorgd door vijf indrukwekkende namen uit de rapwereld. Dr. Dre, Snoop Dogg, Mary J. Blige, Kendrick Lamar en Eminem hadden met 50 Cent en Anderson .Paak zelf nog twee special guests bij. Allemaal brachten ze hun grootste hits in een nostalgische show. Maar een moment waarover waarschijnlijk nog lang gesproken zal worden, is dat waarop Eminem knielt bij aanvang van het laatste nummer.

Colin Kaepernick

Eminem bracht tijdens de Halftime Show zijn legendarische nummer Lose Yourself. Toen hij klaar was met zijn nummer en Dr. Dre op de piano enkele noten van het nummer I Ain’t Mad At Cha van Tupac Shakur speelt, ging hij op z’n knie zitten.

Veel mensen zien hierin een politiek statement. Knielen heeft voor de NFL namelijk een speciale betekenis. In 2016 knielde de American football-speler Colin Kaepernick voor de eerste keer. Hij deed dat toen tijdens het volkslied als protest tegen racisme en politiegeweld. Later volgden verschillende spelers zijn voorbeeld. Voor de Super Bowl van start ging, waren er geruchten dat de NFL expliciet aan de rappers had gevraagd om niet te knielen. Dat werd later ontkracht door de NFL. Eminem deed dus alvast niets wat niet mocht.

Tupac

Hoewel het dus lijkt alsof Eminem z’n steun betuigt voor Kaepernick, heeft de rapper dat zelf nog niet bewezen. Zo denken verschillende mensen dat Slim Shady door z’n knie ging als eerbetoon aan Tupac wiens muziek op dat moment gespeeld werd door Dr. Dre.

Toch zou het niet vreemd zijn als Eminem een politiek statement zou maken. Het is namelijk niet de eerste keer dat hij zich achter de beweging van Kaepernick schaart. Zo verwees hij al in verschillende raps naar het protest van Kaepernick en wijdde hij in 2017 zelfs zijn optreden op de BET Hip Hop Awards aan de beweging. Die performance kreeg toen lof van Kaepernick zelf.

Bekijk hier de volledige Halftime Show.

Meer
Lees meer...