Left Right
scrollTop top

Netflix maakt serie over Colin Kaepernick, eerste NFL-speler die knielde tijdens volkslied


Colin Kaepernick
© Colin Kaepernick – Bron: Isopix

Voormalig NFL-quarterback Colin Kaepernick en televisiemaker Ava DuVernay werken samen aan een nieuwe Netflix-serie over de tienerjaren van de spelers. De reeks Colin In Black & White gaat over hoe het was voor Kaepernick om als zwarte geadopteerd te worden in een witte familie.

Colin Kaepernick is een van de bekendste American Football-spelers ter wereld. Nochtans is het al van 2016 geleden dat de 32-jarige Amerikaan een officiële wedstrijd speelde. Dat jaar was hij in de play-offs van de National Football League (NFL) de eerste speler die niet ging rechtstaan tijdens het Amerikaanse volkslied.

Vete met NFL

In een reactie na die wedstrijd zei Kaepernick daarover het volgende: “Ik ga niet rechtstaan om een vlag te eren van een land dat zwarte mensen en mensen met een andere huidskleur onderdrukt. Voor mij is dit groter dan American Football en het zou egoïstisch zijn om de andere kant op te kijken”.

Kaepernick kreeg veel kritiek op zijn actie en na het seizoen besloot zijn ploeg San Francisco 49ers na zes jaar om zijn contract te beëindigen. Sindsdien zit de quarterback zonder ploeg, naar eigen zeggen door een boycot van de NFL voor zijn activisme voor Black Lives Matter. Later klaagde Kaepernick de NFL daarvoor ook aan en bereikte hij een minnelijke schikking daarover. Sinds de dood van George Floyd en de Black Lives Matter-manifestaties is zijn activisme actueler dan ooit.

Ava DuVernay

Ava DuVernay is dan weer een veel geprezen Amerikaanse film-, documentaire- en televisiemaakster. Ze regisseerde onder andere Selma, 13th en When They See Us, waarvan die laatste twee ook te zien zijn op Netflix.

Haar volgende project is Colin In Black & White, een reeks over de tienerjaren van Colin Kaepernick. “Met zijn protest ontketende Colin Kaepernick een nationaal gesprek over ras en rechtvaardigheid met verstrekkende gevolgen voor American Football, cultuur en voor hem persoonlijk”, legt DuVernay uit in een verklaring. “Colins verhaal vertelt veel over identiteit, sport en de voortdurende protesten. Ik kan niet gelukkiger zijn dan zijn verhaal te mogen vertellen met het team van Netflix.”

“Te vaak zien we ras en zwarte verhalen afgebeeld worden door een witte lens”, zegt Kaepernick. “We proberen een nieuw perspectief te geven over de verschillende realiteiten waarmee zwarte mensen worden geconfronteerd. We onderzoeken de raciale conflicten waarmee ik tijdens mijn middelbare schooljaren als een geadopteerde zwarte man in een blanke gemeenschap werd geconfronteerd. Het is een eer om deze verhalen in samenwerking met Ava tot leven te brengen zodat de wereld het kan zien.”

Zoek je in afwachting iets anders om te bekijken? Kijk dan eens naar onze lijst met de 50 beste series op Netflix.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…