Superhandig! In Antwerpen kan je binnenkort met één abonnement voor alle openbaar vervoer betalen

Superhandig! In Antwerpen kan je binnenkort met één abonnement voor alle openbaar vervoer betalen

De kogel is door de kerk: in Antwerpen komt er dit najaar een abonnement waarmee je ongelimiteerde toegang krijgt tot elke vorm van openbaar vervoer. Het abonnement komt via de Finse app ‘Whim’, die het niet per se goedkoper zou maken maar wel een pak gebruiksvriendelijker.

Als je regelmatig met het openbaar vervoer reist, weet je als geen ander dat je altijd een resem tickets en abonnementen op zak moet hebben. Maar met de app ‘Whim’ van het Finse bedrijf Maas Global zou dat voorgoed verleden tijd zijn: via de applicatie betaal je een vast bedrag voor bus, trein, tram, scooter, taxi en fiets. Dit najaar gaat het proefproject van start in Antwerpen.

Hoewel het kan, ben je niet verplicht om meteen een maandelijks abonnement te nemen. Je kan ook betalen per reis. Met een abonnement kan je wel onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer. Daarnaast krijg je een vooropgesteld bedrag voor de taxi’s. Als het opgebruikt is voor het einde van de maand, betaal je simpelweg bij.

Proefproject

Voor alle duidelijkheid: het gaat dus om een proefproject. Ondertussen ondertekenden De Lijn, NMBS, Antwerp Taxi, DTM Taxi, Cloudbike en Scooty wél een intentieverklaring, maar de deal is nog niet rond. De bedrijven willen eerst zien hoe de tests verlopen. Als alles goed gaat, volgt de commerciële lancering in het voorjaar van 2018.

En hoe zit het dan met de prijs?

Whim zou het niet per se goedkoper maken, maar wel een pak gebruiksvriendelijker. “Onze prijzen zijn gebaseerd op de huidige abonnementsprijzen”, zegt Ralph de Jong, Beneluxmanager van Maas Global, aan De Morgen. Daarbij zegt hij dat het de bedoeling is om Whim uit te breiden naar andere steden. Dit najaar worden ook testprojecten gelanceerd in Birmingham en Amsterdam.

Mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) hoopt alvast dat het project een succes wordt en het de Antwerpenaar warm zal maken om slimmere mobiliteitskeuzes te maken. Zeker met de knip van de Leien en de bouw van de Oosterweel is dit belangrijker dan ooit.

Later dit jaar lanceren De Lijn en NMBS ook de Citypass in Antwerpen en Gent, waarbij je 60 euro per maand betaalt. De prijzen van Whim zijn tot nu toe nog onbekend.

Gesponsorde artikelen