Superhete hamburger deed al vijf mensen in ziekenhuis belanden

In het Britse Sussex verkoopt een fastfoodtent een hamburger die zo heet is dat je moet beloven de uitbater niet aan te klagen indien je er ziek van wordt. Geen overbodige maatregel, want de hete hamburger deed al vijf klanten in het ziekenhuis belanden.

De XXX Hot Chilli Burger van Burger Off in Hove zou dan ook een van de heetste hapjes op de planeet zijn. De waarde ervan is 9,2 miljoen op de hitteschaal van Scoville, terwijl een jalapeño 2.500 hitte-eenheden haalt en de gemiddelde chilipeper 500. De saus is gebaseerd op een concentraat van piri-pirichili’s.

Iets met dergelijke waarden eten is niet zonder gevaar. Onlangs belandden vijf klanten in het ziekenhuis, een met vermoedelijk een geperforeerde darm – “Hij zou een maagzweer hebben gehad voor hij de hamburger kwam eten”, zegt de uitbater – en vier anderen met vermoedelijk een anafylactische shock. Je moet 18 zijn om de hamburger te mogen kopen, iets wat ongeveer 3.000 mensen al deden. Slechts 59 van hen kregen de hamburger effectief op.

Burger Off

Lichtjes getikt

Uitbater Nick Gambardella (55) zegt dat hij eigenlijk niet snapt waarom hij zo’n pikant eten mag verkopen, noch waarom klanten ervoor terugkomen. “Het is een enorme hit bij de klanten,” vertelt hij aan The Daily Mail. “Waarom ze hem eten weet ik niet, want ik zeg hen altijd dat hij ongelooflijk heet is en geef hen alle gezondheidswaarschuwingen die er zijn”, luidt het. “Ik denk dat deze mensen lichtjes getikt zijn om hem te eten maar er zal wel een zekere sociale druk zijn. Veel mensen zien het gewoon als een uitdaging.” Klanten die de duivelse hamburger toch op krijgen, stoefen er dan ook gretig mee op sociale media.

Burger Off

Gevaar

De uitdaging is echter niet zonder gevaar, en Gambardella zag al wanhopige klanten hun kleren uittrekken, om genade smeken, op ramen slaan of braken. Veel klanten kregen zelfs een anafylactische shock, een erg zware allergische reactie die zwellingen, uitslag en ademhalingsmoeilijkheden kan veroorzaken. In het plaatselijke ziekenhuis heeft het personeel zelfs een twee uur lange vergadering gehouden over de hamburger en hoe de slachtoffers ervan moeten behandeld worden. De patiënten krijgen bijvoorbeeld een adrenaline-infuus om te helpen bij hun herstel.

Formulier

Gambardella laat klanten tegenwoordig dan ook een formulier ondertekenen waarin ze beloven de zaak, de uitbater en het personeel niet aan te klagen indien ze ziek worden. Gambardella vindt het bovendien zijn goed recht om de gevaarlijke hamburger te verkopen. “Natuurlijk neem ik mijn verantwoordelijkheid als voedselverkoper ernstig, maar als mijn klanten superpikant eten willen, is het mij toegestaan hen te geven wat ze willen”, zegt hij.

Meer
Lees meer...