Suzan & Freek van ‘Als Het Avond Is’ over festivals en samenwerken als koppel, zonder manager

Suzan & Freek vormen een zangduo en zijn razendpopulair bij onze Noorderburen. Hun hit ‘Als Het Avond Is’ werd al liefst zes miljoen keer bekeken, dat zijn bijna evenveel mensen als er in Vlaanderen wonen. De Nederlandse radiozenders draaien de song om het uur en ook MNM begint het in zijn playlist te verwerken. Eerder deze week was het koppel te gast bij ‘Van Gils & gasten’ en ze beginnen nu ook door te breken bij ons. Wij spreken Suzan & Freek over het startschot van wat een swingende carrière lijkt te worden.

Jullie hebben zowat uit het niets een grote hit gescoord met Als Het Avond Is. Hoe voelt dat?

Suzan & Freek: Heel bizar en het gaat allemaal heel snel. We zitten op een soort van heel gave rollercoaster en we hopen dat die niet stopt met doorgaan. Het nummer kwam in november uit en staat in Nederland op nummer 1. Nu begint het hier ook hard te gaan en dat is fantastisch, een droom die uitkomt!

In de clip voor Als Het Avond is zien we jullie in actie en achter jullie plakken heel wat post-its met gekrabbel op. Wat stond daar allemaal op?

Suzan & Freek: Allemaal woorden uit de tekst. We hebben de hele songtekst een stuk of vijf keer uitgeschreven. We hebben thuis veel geschreven en gooiden continu stukjes op de grond. Daarom vonden we het leuk om te laten zien hoe ons liedje gemaakt is. De clip is ook gewoon bij ons thuis opgenomen. Die losse briefjes en post-its geven een soort van schrijfsessie weer, zoals wij werken.

(Dit zijn onze 45 beste albums van 2018.)

Facebook als opstapje

Jullie begonnen enkele jaren geleden bekende nummers een eigen draai te geven in filmpjes op Facebook. Met mondjesmaat wisten jullie een following op te bouwen. Hoe is dat allemaal gebeurd?

Suzan & Freek: We hebben een aantal jaren covers gespeeld op Facebook, versies van bekende liedjes die wij leuk vinden. En na een poosje vonden we de tijd rijp voor een eigen nummer. Dat was ook heel spannend, want we wisten niet of dat wel zou lukken. Toch stonden we volop achter Als Het Avond Is met een instelling van “we zien wel”. Eén dj begon ons nummer te draaien, veel van onze volgers vonden het ook goed en zo begon het nummer als een olievlek te verspreiden. Het werd elke week een beetje meer. Voordat we het wisten werden we in Nederland uitgenodigd op televisieprogramma’s en gingen heel veel mensen het liedje beluisteren.

(Dit is de affiche van Rock Werchter 2019.)

Er zijn heel veel artiesten die zeer actief zijn op sociale media. Waarom slaat het bij jullie zo aan en bij anderen niet?

Suzan & Freek: We proberen niet echt iets te verkopen. We vinden het belangrijk om gewoon onszelf te zijn. Dat is soms natuurlijk best wel moeilijk, maar het helpt ook dat we een koppel zijn en dat we al heel lang samen zijn. Daardoor kunnen we zo normaal mogelijk doen. Misschien is het publiek ook wel wat meer toe aan iemand die niet te ver van hen afstaat. Hoe dan ook, we zijn heel blij dat mensen onze muziek leuk vinden.

(Lees hier meer over de overleden surfrockpionier Dick Dale.)

Hebben jullie dan nooit overwogen om deel te nemen aan een talentenjacht zoals The Voice?

Suzan & Freek: Die vraag hebben we heel vaak gekregen, maar het was nooit echt ons doel om per se heel bekend te worden. We vinden dit natuurlijk héél erg leuk, we hadden nooit verwacht dat we een hit te pakken zouden krijgen. Maar we zouden het allebei niet gewild hebben als we iets hadden moeten doen dat we niet leuk vinden. We weten heel goed wat we willen en volgen heel erg ons gevoel. Dat is moeilijk om in zo’n programma te doen, niet onmogelijk, maar wij gaan liever gewoon onze eigen weg. Liever iets wat we zelf helemaal te gek vinden voor wat minder mensen dan bekendheid als doel op zich.

(Lees hier ons interview met Tristan.)

facebook @ suzan & freek

Samenwerken als koppel

Jullie zijn een koppel, wonen samen én maken samen muziek. Worden jullie soms niet gek van elkaar?

Suzan & Freek: Het maakt het eigenlijk net gemakkelijker om dit te delen. We denken dat het veel moeilijker is als je het muziek maken steeds weer moet uitleggen aan je vriend of vriendin. Het is heel bijzonder om dit mee te maken en dan is het eens zo leuk dat we dit samen kunnen delen. Natuurlijk zijn we het soms niet eens, maar we zijn allebei niet echt ruziemakers.

Hoe zijn jullie samen muziek beginnen maken?

Suzan & Freek: We kennen elkaar van de middelbare school. Toen speelden we allebei in losse schoolbandjes, maar op een gegeven moment leerden we elkaar kennen. Ik (Freek, red.) werkte toen in een snackbar. De bazin vroeg of ik niet eens samen met Suzan muziek wilde maken en we stemden in. Ze vroeg ook welke naam ze op de poster moest zetten en wij vonden ‘Suzan en Freek’ prima. Zo heten we ook gewoon. Misschien hadden we achteraf een iets hippere naam moeten bedenken, maar we hebben het gewoon nooit meer veranderd.

Eigenlijk hebben jullie heel je muzikale carrière tot nu toe te danken aan de mevrouw van de snackbar?

Suzan & Freek: Ja, precies.

Jullie komen uit de Achterhoek in Nederland, bij de Duitse grens. Hoe is de muziekscene daar?

Suzan & Freek: Er zijn veel muzikanten en vrije podia. Op de middelbare school bij ons werd er veel gezongen en waren er veel muzikale activiteiten. Daar is voor ons de liefde voor muziek ontstaan.

“Met je blote billen op het podium”

Wie zijn jullie invloeden?

Suzan & Freek: Dat is heel uiteenlopend. We vinden bijvoorbeeld Coldplay echt te gek, een groep met een sound die totaal anders is. We houden bijvoorbeeld ook van John Mayer, Tom Misch, Oh Wonder, Norah Jones. De rust die zij in haar stem heeft! Zoiets als The Blaze vinden we bijvoorbeeld ook heel vet, maar dat passen we niet echt toe op onze eigen muziek. We doen muzikaal heel erg ons eigen ding, maar vinden uiteenlopende genres die heel anders zijn gewoon leuk.

Jullie spelen akoestisch. Waarom niet voor een band of dj gekozen?

Suzan & Freek: Omdat we met z’n tweeën zijn. Om live te spelen, hebben we altijd een soort van basdrum bij om het iets meer lopend te maken, zoals Mumford & Sons, maar we sluiten niet uit dat we nooit met een band gaan spelen. Op zich is het ook leuk dat je met je twee handen en twee voeten gewoon héél veel zelf kan doen. In het begin was het wel alsof je met je blote billen op het podium stond en als je een fout maakt, dan hoor je het heel goed.

Welke bekende artiesten hebben jullie al ontmoet tijdens jullie optredens?

Suzan & Freek: BLØF, een hele toffe band. We spelen voor hen zelfs het voorprogramma. Met Nielson hebben we ook een goede band. Hij is nu ook bekend in België. We hebben altijd naar hen opgekeken en het is leuk om hen nu te ontmoeten.

Van Nederlands platteland naar Sziget

Hebben jullie ooit al in België opgetreden?

Suzan & Freek: Nog niet. We hebben één keer in Luxemburg het voorprogramma van Walk off the Earth gespeeld. We merkten toen wel dat een publiek buiten Nederland veel aardiger en meer respectvol is. Iedereen is zo vriendelijk, dat is opvallend. Niemand sprak in de zaal. Maar het is wel een droom voor ons om eens een eigen show te spelen in België.

Jullie hebben op Sziget Festival in Hongarije gestaan. Hoe was dat?

Suzan & Freek: Dat was fantastisch. Ook een beetje bizar, want daar komen ook veel mensen uit Nederland. Het was gewoon een groot Nederlands feestje in Hongarije. Lekker weer, leuke mensen en een mooi aangekleed festival.

Geen manager

We lazen een tijdje geleden dat jullie geen manager hebben. Is dat nog steeds het geval?

Suzan & Freek: We hebben wel mensen die ons helpen, een boeker bijvoorbeeld, maar er is geen kwade manager die van alles in onze naam beslist. We vinden het heel belangrijk om zelf aan het roer te staan. De eindbeslissing moet bij ons liggen. We hebben ook altijd gezegd dat het muziek maken leuk moet blijven voor ons.

Eerste plaat en toekomstplannen

Jullie gaan dit jaar nog een plaat of EP uitbrengen. Waar mogen we ons aan verwachten?

Suzan & Freek: Het zal in dezelfde lijn liggen als Als Het Avond Is, maar we proberen niet om het na te bootsen. We zijn nu volop nieuwe liedjes aan het schrijven in dezelfde stijl, allemaal in het Nederlands.

Wat zijn jullie toekomstplannen, naast nieuw materiaal uitbrengen?

Suzan & Freek: In mei komt er een clubtour aan. Die hebben we een paar maanden geleden al aangekondigd en is nu helemaal uitverkocht. Superleuk! Die gaat nu nog enkel door Nederland. Er komen ook veel grote festivals aan zoals Paaspop.

Meer
Lees meer...