Nieuwe grote tegenslag voor Trump: hij wordt gedwongen zijn belastingaangiften te onthullen

Terwijl hij zich opmaakt voor zijn comeback op het politieke toneel, krijgt Donald Trump te maken met alweer een juridische tegenslag. Het Hooggerechtshof dwingt hem zijn belastingaangiften te overhandigen aan de procureur van de staat New York. Maar Donald Trump houdt vol. In een verklaring laat hij weten tot het einde te zullen vechten tegen ‘de politieke vervolging‘.

De persoonlijke boekhouding van de voormalige Amerikaanse president kwam al meermaals onder vuur te liggen. In september haalde Trump de voorpagina’s met het nieuws dat hij slechts voor 750 dollar belastingen heeft betaald in 2016 en 2017.

Een onderzoek …

Gedurende 10 van de laatste 15 jaar heeft Trump zelfs helemaal geen inkomstenbelasting betaald, voornamelijk omdat hij zei dat hij veel meer geld verloor dan hij verdiende.

In de Amerikaanse media was ook te lezen dat Trump al tien jaar een geschil had met de Internal Revenue Service (IRS), de Amerikaanse belastingdienst, over de rechtmatigheid van een belastingteruggave van 72,9 miljoen dollar, die hij had opgeëist (en gekregen) na enorme verliezen te hebben gedeclareerd.

Volgens de New York Times zou een ongunstige uitspraak hem meer dan 100 miljoen dollar kunnen kosten.

… van lange adem

De Democratische aanklager van New York, Cyrus Vance, heeft lang aangedrongen op een grondiger onderzoek van de belastingaangiften van Trump over de voorgaande acht jaar.

De aanklager had twee jaar lang specifiek gekeken naar betalingen die de Republikein zou hebben gedaan aan twee van zijn vermeende minnaressen. De onderzoekers kijken ook na of Trump de waarde van bepaalde onroerende goederen opzettelijk heeft opgeblazen om bankleningen en belastingvoordelen te verkrijgen.

Om de documenten te verkrijgen, had Vance in augustus 2019 een eerste dagvaarding betekend aan Mazars, het accountantskantoor van Trump. De advocaten van Trump hebben de dagvaarding aangevochten met het argument dat de Republikein als president niet onderworpen is aan een strafrechtelijk onderzoek. De advocaten van Trump voerden vervolgens aan dat de reikwijdte van het verzoek ’te ruim’ was en dat het om ‘politieke intimidatie’ ging.

Maar “het werk gaat door”

Maandag heeft het hoogste gerechtshof van de Verenigde Staten zijn arrest geveld. De voormalige president moet kopieën vrijgeven van zijn belastingaangiften en andere documenten die de onderzoekers hebben opgevraagd. “Het werk gaat door”, postte de aanklager op Twitter.

Dit betekent echter niet dat deze documenten openbaar zullen worden gemaakt. Maar deze informatie kan openbaar worden als de openbare aanklager van het district Manhattan ze als bewijs opneemt in een aanklacht of een daaropvolgend proces.

https://twitter.com/ManhattanDA/status/1363860879893286915?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1363860879893286915%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_u0026ref_url=https%3A%2F%2Ffr.businessam.be%2Fnouveau-contretemps-majeur-pour-trump-il-est-contraint-de-devoiler-ses-declarations-dimpots%2F

Geschandaliseerd door het arrest, haastte Trump, die wekenlang de lippen stijf op elkaar hield, zich om een verklaring de wereld in te sturen waarin hij het besluit aanvecht. “Dit onderzoek is de voortzetting van de grootste politieke heksenjacht in de geschiedenis van ons land”, liet Trump weten. “Het is iets wat nog nooit eerder een president is overkomen.”

“We gaan winnen!”

De voormalige president sloot de mededeling af met een “positieve noot”: “Ik zal blijven strijden, zoals ik de afgelopen vijf jaar heb gedaan … ondanks alle verkiezingsmisdrijven die tegen mij zijn gepleegd. We zullen winnen.”

Zoals historicus Michael Besch afgelopen november in The New Yorker opmerkte: “Weinig mensen zijn zo slim geweest in het ontlopen van de gevolgen van hun daden als Trump. Vroeg of laat zal hij geen geluk meer hebben.”

Afhankelijk van de bevindingen van de onderzoekers is het zelfs mogelijk dat Donald Trump in 2024 zich niet kandidaat kan stellen voor de presidentsverkiezingen. Terwijl hij er op rekent, zoals hij zal bevestigen tijdens de donorconferentie CPAC deze donderdag.

Meer
Lees meer...