Dodelijke studentendoop: ‘Telefacts NU’ reconstrueert Sanda Dia zijn laatste 48 uur

Na 30 jaar keert Telefacts meer dan ooit terug naar zijn eerste missie: onthullende journalistiek. Telefacts NU begint op dinsdag 1 september om 21.45 uur met een reconstructie van de laatste 48 uur van Sanda Dia, de student van KU Leuven die omkwam tijdens zijn studentendoop door Reuzegom. Wat gebeurde er precies? Waarom greep niemand in? En waarom zwijgen alle betrokkenen?

Ruim anderhalf jaar nadat ingenieursstudent Sanda Dia omkwam tijdens een tweedaagse doop van studentenclub Reuzegom is het gerechtelijk onderzoek bijna afgerond. Telefacts NU brengt een reconstructie van de fatale 48 uur voor de dood van Sanda: van de eerste opdracht die hij kreeg in Leuven, tot in de blokhut waar Sanda met nog twee andere schachten in een put vernederd werd en uiteindelijk bezweek. Hoe is het zo ver kunnen komen? Waarom stopte niemand de doop?

Reconstructie van proeven

VTM

VTM laat weten dat de reconstructie met de grootste zorg voorbereid is en uitgevoerd werd door de redactie van Telefacts NU. Alles moest correct, maar ook zo integer mogelijk de laatste 48 uren van Sanda weerspiegelen, legt Telefacts NU-reporter Thomas Van Hemeledonck uit in een persbericht: “Enerzijds wilden we met de reconstructie aantonen welke proeven Sanda moest ondergaan en wat de lichamelijke en psychologische gevolgen daarvan waren. Anderzijds wilden we dit zo integer mogelijk doen, met respect voor betrokkenen en de nabestaanden.”

(Vanaf 31 augustus 4 VTM-zenders met slogan “Kleurt je dag”.)

Publieke informatie én eigen onderzoek

VTM

De reconstructie kwam tot stand op basis van publieke informatie, maar ook op basis van een eigen onderzoek door Telefacts. Zo contacteerde de redactie alle verdachten in het dossier, enkele getuigen en was er nauw overleg met de familie van Dia. Op basis van vele gesprekken en nooit eerder getoonde beelden van Sanda Dia kon Telefacts NU een zeldzaam portret van de 20-jarige student schetsen. De KU Leuven bevestigde ondertussen ook aan Telefacts dat ze zich belanghebbende partij stellen in het Reuzegomproces om inzage te krijgen in het dossier.

(VTM 2 presenteert eerste 5 Vlaamse programma’s: van vrouwelijke truckers tot jonge rijkaards.)

Meer
Lees meer...