Telefoon voormalig premier Liz Truss gehackt. Inbrekers hadden toegang tot “top-secret details” waaronder wapenleveranties aan Oekraïne

De persoonlijke telefoon van de voormalige Britse premier Liz Truss is gehackt door vermoedelijk Russische geheime agenten, meldde de Britse krant Mail on Sunday dit weekend. De agenten zouden ruim een jaar de toegang hebben gehad tot “top-secret details” van onderhandelingen met internationale topdiplomaten, naast privéberichten tussen Truss en Kwasi Kwarteng, die later minister van Financiën werd.

Volgens de krant zou de telefoon van Truss gehackt zijn toen zij minister van Buitenlandse Zaken was. De Mail on Sunday, die voor het onderzoek in contact stond met verschillende bronnen binnen de Britse veiligheidsdiensten, stelt dat de Russen toegang hadden tot “uiterst geheime details”, waaronder discussies over wapenleveranties aan Oekraïne. 

De hackers zouden daarnaast bijna een jaar lang berichten van de telefoon van Truss hebben kunnen downloaden. Die berichten zijn dermate gevoelig dat er een potentieel risico op chantage bestaat, laten bronnen de krant weten. 

“Dit veroorzaakt een absoluut pandemonium”

De inbraak kwam volgens de krant aan het licht tijdens Truss succesvolle campagne voor het leiderschap van de Conservatieve Partij. Het nieuws werd destijds echter achtergehouden door Boris Johnson, die toendertijd premier was, staat er te lezen. Volgens een bron was de telefoon dermate “opengebroken” door hackers, dat hij nu in een afgesloten kluis op een beveiligde locatie ligt.

In een verklaring laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten: “Wij geven geen commentaar op de veiligheidsvoorzieningen van individuele personen. De regering heeft robuuste systemen om zich tegen cyberdreigingen te beschermen”, aldus ministerie.

Een bron van de Mail on Sunday zegt dat het nieuws een absoluut pandemonium zal veroorzaken binnen de Britse politiek. “Het ziet er niet goed uit voor de inlichtingendiensten als de telefoon van de minister van Buitenlandse Zaken zo gemakkelijk kan worden geplunderd”. 

“De kracht van Pegasus mag nooit onderschat worden”

Er zijn momenteel geen verdere details bekend over de manier waarop de telefoon van Truss is binnengedrongen. Aannemelijk is dat om een “Pegasus– of Reign-aanval” zou kunnen gaan. “De kracht van Pegasus mag nooit onderschat worden … Zijn stille, onder-de-radar methode stelt het in staat om het overgrote deel van een apparaat te controleren, zonder dat het slachtoffer ook maar iets doorheeft”, aldus Jake Moore, adviseur voor cybersecuritybedrijf ESET, aan Forbes.

Oppositiepartijen eisen een onderzoek naar het compromis zelf, het lek en de keuze van Johnson om het nieuws achter te houden.

Het is niet de eerste keer dat politici het slachtoffer werden van spionage op hun telefoon. Zo raakte in mei bekend dat de Spaanse premier Pedro Sánchez het doelwit was van de beruchte Israëlische Pegasus-spionagesoftware. En zelfs de zoon van de voormalige president van Israël Benjamin Netanyahu bleek niet veilig de spyware.

Meer
Lees meer...