Televisiecoryfee Paula Sémer overleden op 96-jarige leeftijd

Eén van de bekendste gezichten van de Belgische televisiegeschiedenis is overleden. Paula Sémer startte haar carrière op 19-jarige leeftijd in 1944 bij het toenmalige NIR. Nadien was ze één van de eerste Belgische televisiegezichten. Sémer koos voor euthanasie op 1 juni.

Paula Sémer is op 96-jarige leeftijd overleden. Ze werkte sinds 1944 voor het NIR, de voorloper van de BRT en groeide uit tot één van de bekendste gezichten uit de beginjaren van de televisie.

Van radio naar tv

Paula Sémer begon haar carrière op haar negentiende. De oorlog was net voorbij en Paula wilde werken voor de radio. Ze ging aan de slag bij het NIR, het Nationaal Instituut voor Radio-omroep, waar ze radioshows presenteerde en ook acteerde in hoorspelen.

Toen de televisie in ons land opgestart werd, was Paula één van de grondleggers. Op de allereerste televisieavond in ons land praatte Paula Sémer samen met Terry Van Ginderen en Nora Steyaert de avond aan elkaar. De kijkers waren fan van Paula dus werd ze nadien omroepster en presenteerde ze samen met Bob Davidse het kinderprogramma Kom toch eens kijken.

Taboedoorbrekend

In de jaren daarna presenteerde Paula de programma’s Vrouwenspiegel en Penelope. Vooral die laatste werd gezien als taboedoorbrekend. Het programma richtte zich tot vrouwen en gaf tips over mode en het huishouden, maar daarnaast sprak Paula ook over de toen controversiële thema’s seksualiteit en anticonceptie. Later sprak ze ook als ervaringsdeskundige over borstkanker. Sémer kreeg in 1981, op 56-jarige leeftijd, zelf te maken met de ziekte en schreef haar ervaringen neer in een boek, Leven met borstkanker. In de jaren 90 werd Sémer ook politiek actief. Zo zetelde ze van 1995 tot 1999 in de Senaat voor de SP.

Paula Sémer kreeg in 2010 een televisiester voor haar volledige carrière. In 2012 kreeg ze ook een eredoctoraat van de UGent. Daarbij werd “haar maatschappelijke inzet, haar pionierswerk voor radio en televisie en haar bijdrage tot de popularisering van de wetenschap” in de kijker gezet.

Meer
Lees meer...