The Academy kondigt nieuwe categorie aan voor op de Oscars vanaf 2026

Voor het eerst in meer dan twintig jaar wordt een nieuwe categorie toegevoegd aan de Academy Awards. Vanaf 2026 zal er namelijk een Oscar worden uitgereikt voor Beste Casting.

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft een verrassende aankondiging gedaan. De organisatie stelde namelijk een nieuwe prijs voor. Het gaat om de Oscar voor Beste Casting of Casting Director. Die prijs zal uitgereikt worden vanaf 2026 tijdens de 98ste Academy Awards. Daar zal de film met de beste casting uit 2025 beloond worden.

De introductie van een nieuwe Oscar komt enigszins als een verrassing, aangezien de organisatie de televisie-uitzending van de Academy Awards al enkele jaren wil inkorten. Om die reden was er in 2018 een plan om zeven minder tot de verbeelding sprekende categorieën niet live uit te zenden. Na kritiek ging dat plan niet door. In 2021 verdween er wel een categorie toen Sound Mixing en Sound Editing werden samengevoegd tot Best Sound.

Casting

De aandacht voor casting groeit echter aan enkele jaren binnen de Academy. Zo is deze nieuwe categorie voor het eerst voorgesteld in 1999. In 2013 kregen casting directors binnen de Academy hun eigen afdeling en nu volgt dus ook een eigen Oscar.

“Deze prijs is een verdiende erkenning van de uitzonderlijke talenten van onze casting directors en een bewijs van de toegewijde inspanningen van onze branche”, klinkt het bij de verantwoordelijken van de Academy Casting Director Branch aan THR.

Stunts?

Het is uiterst uitzonderlijk dat de Academy of Motion Picture Arts and Sciences nieuwe categorieën toevoegt aan de Oscar. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2001 met Beste Animatiefilm. En ook daarvoor was het twintig jaar geleden, van 1981 toen Beste Make-up (en Haar) werd geïntroduceerd.

Door deze beslissing van de Academy dromen andere filmbranches uiteindelijk ook luidop van hun eigen Oscar. Vooral stuntcoördinators zijn daarvoor al lang vragende partij. Zij pleiten al sinds 1991 voor hun eigen Oscar.

Meer
Lees meer...